Rozen snoeien

08/02/12 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:17

Bron: Knack Weekend

De rozen snoeien, het is vaak een lenteklusje. In het Rivierenhof leert u de kneepjes van het vak.

Het vriest nu nog stenen uit de grond, maar binnenkort breekt de lente aan en dan vraagt de tuin weer volop om aandacht. Rozen snoeien, bijvoorbeeld. Het is een van die klusjes die nu op de tuinagenda staan. Weet u niet goed hoe u eraan begint? Of wilt u er gewoon meer over weten? Dan kunt u op 26 februari (10-12 uur) terecht in het Provinciaal Domein Rivierenhof in Deurne. Na het succes vorig jaar wordt daar dit jaar opnieuw een gratis workshop 'rozen snoeien' georganiseerd. De rozentuin van het Rivierenhof werd in 1926 aangelegd en is met zijn meer dan 300 variëteiten een van de grootste rozenverzamelingen in ons land. De geknipte locatie dus voor zo'n workshop. Rozen snoeien is eigenlijk helemaal zo moeilijk niet - als u tenminste met een aantal dingen rekening houdt. Wanneer en hoeveel u snoeit hangt immers af van de soort roos die u bezit. En u moet weten wat een 'oog' is. Dit en nog veel meer komt ongetwijfeld ter sprake in Deurne. Vergeet vooral ook uw tuinhandschoenen en snoeischaar niet, want u wordt ook zelf aan het werk gezet. Vooraf inschrijven is verplicht en kan bij de domeinwachters van het Rivierenhof.

Hier alvast enkele tips:

Draag steeds tuinhandschoenen bij het snoeien van rozen. De doornen kunnen scherp zijn, net als het gereedschap. Draag uit voorzorg ook een veiligheidsbril.

Kies voor een goede snoeischaar en houd er bij die keuze rekening mee of u links of rechtshandig bent.

Gebruik bij de lichtere takken een gewone snoeischaar. Voor de zwaardere takken kiest u voor een de takkenschaar. Het echt dikke hout moet verwijderd worden met een snoeizaag.

Maak uw snoeimateriaal schoon na gebruik: verwijder vuil met een schuurpapier en vet de scharen daarna in. Ontvet het materiaal wanneer u het opnieuw gebruikt en desinfecteer het met alcohol.

Begin bij het snoeien met eerst het dode hout weg te nemen. Haal vervolgens oude en zwakke takken weg. Tot slot verwijdert u het teveel aan hout in het midden van de plant. Deze moet steeds luchtig blijven zodat zon en licht goed aan de plant kunnen.

Besteed ook aandacht aan de zomersnoei. Knip verwelkte bloemen regelmatig weg, zo stimuleert u een tweede bloei.

Aan de onderste stam kunnen zich wildscheuten vormen. Snoei deze uitlopers zo ver mogelijk weg tot in de grond, liefst tot tegen de basis.

Lees meer over: