Reuzenaronskelk in bloei

07/07/13 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

Bron: Knack Weekend

Het gebeurt niet elk jaar maar dit jaar ontvouwt de reuzenaronskelk in Meise opnieuw haar bloem. Wie het wil zien, moet zich reppen!

Reuzenaronskelk in bloei

Weken heeft men er naar uitgekeken, dag na dag hebben de tuiniers gemeten hoe groot de bloemknop werd en tal van mensen volgden het gebeuren via Facebook of kwamen meermaals ter plekke een kijkje nemen. Maar nu is het zover: deze middag (zondag 7 juli!) om 12u30 is het rode schutblad beginnen opengaan en komt de bloei dus op zijn hoogtepunt. De komende uren zal de 'bloem' groot open staan en zal de geur vrijkomen en het sterkst waar te nemen zijn. Over 72 uur is alles weer voorbij en is de 'bloem' helemaal verwelkt.

Eigenlijk heeft de reuzenaronskelk de kenners verrast. Er werd ten vroegste in 2014 bloei verwacht want volgens de boekjes duurt het telkens 3 tot 8 jaar eer er een nieuwe bloemknop tevoorschijn komt. De plant bloeide eerder al in 2008 en in 2011. Toen werd de bloem respectievelijk 156 en 235 cm hoog. Deze keer werd hij 244 cm hoog en overtrof dus zichzelf. De knol woog voor de eerste bloei 9,7 kg, voor de tweede bloei 47,5 kg en deze keer maar liefst 130 kg! Volgens onze bronnen is dat de zwaarste knol ooit gemeten. Waarschijnlijk is dat de reden waarom hij de bloei niet langer wilde uitstellen.

Toch blijft de bloei een uitzonderlijk gebeuren, dat niet elk jaar plaatsvindt, dat kort van duur is en waarin maar weinig botanische tuinen ter wereld slagen. De Nationale Plantentuin van België grijpt dit gebeuren ook telkens aan om aandacht te vragen voor bedreigde plantensoorten in de wereld. Het zijn niet enkel de orang-oetans uit Sumatra die bedreigd worden, ook hun plantaardige regenwoudgenoten zoals de reuzenaronskelk dreigen te verdwijnen. Daarom is het sensibiliserende werk van Plantentuinen zo belangrijk.

Om bezoekers de kans te geven dit spektakel mee te maken, blijft de Plantentuin op zondag 7 juli, maandag 8 juli en dinsdag 9 juli uitzonderlijk laat open tot 22 uur.

Praktische informatie vindt u op de website: www.plantentuinmeise.be.