Plantenbeurzen april

02/04/14 om 12:36 - Bijgewerkt om 12:36

Bron: Knack Weekend

Lente vertaald naar 'tuin' is flora: bloemen en planten schieten overal vrolijk uit de grond, en dat betekent dat ook het seizoen van de plantenbeurzen weer begint. Een overzicht.

Plantenbeurzen april

1/ Lente plantenbeurs

Met de lente komt ook de plantenbeurs in de Tuinen van Hoegaarden er weer aan, die dit jaar draait rond het thema 'vierkante meter tuinieren'. Meer dan veertig deskundige standhouders tonen er hun mooiste lenteplanten en geven advies bij je plantenkeuze. Op het programma staat onder meer een unieke workshop mini-moestuin, een gids van Ecowerf leidt je in in de wereld van het kringlooptuinieren en elke bezoeker krijgt een gratis Hoegaarden. Toegang is volledig gratis, maar inschrijven is wel verplicht.

06/04, vanaf 10 uur, de Tuinen van Hoegaarden, Houtmarkt 1, 3320 Hoegaarden. Meer info op de website van de Tuinen van Hoegaarden.

2/ Tuinbeurs Park van Edingen

In het kasteelpark van Edingen, een van de mooiste parken van België, vindt de elfde editie plaats van deze tuinbeurs waar meer dan honderd exposanten uit binnen- en buitenland worden verwacht. De tuinbeurs beperkt zich niet enkel tot het aanbieden van planten en bloemen: je kan er ook terecht voor lezingen of een ontdekkingstocht door het park.

11-13/04, vr 14-19 uur, za-zo 10-19 uur, Parc 5, 7850 Edingen. Alle info: op dewebsite.

3/ Plantenbeurs Grasheide

Met al jaren meer dan 150 standhouders en duizenden bezoekers is de plantenbeurs in Grasheide een vaste waarde geworden. Rond de kerk van Putte-Grasheide kun je ook dit jaar weer grasduinen in een grote variëteit van planten en standhouders. De unieke mix van hobbytelers en particulieren leidt steevast tot een ruim aanbod van (zeldzame) planten. De hele dorpskern wordt voor het grootschalige evenement, dat dit jaar aan zijn 19de editie toe is, verkeersvrij gehouden.

13/04, 9-17 uur, dorpscentrum Grasheide. Meer Info via het nummer 0486 13 40 25 en op de website.

4/ Plantendag

In de unieke botanische Arboretumtuin vindt op zondag 13 april de plantendag plaats, de oudste plantenbeurs van België met een internationaal aanbod. Naar gewoonte vind je in Kalmthout een select gezelschap van kwekers met vaak bijzondere tuinplanten in de aanbieding. Elk uur wordt er een geleide wandeling georganiseerd langs de lentebloesems in de tuin.

13/04, 10-17 uur, Arboretum Kalmthout, Heuvel 2, 2920 Kalmthout. Meer info op de website.

5/ Lifestyle Tuinbeurs

Tijdens het paasweekend kunnen tuinliefhebbers terecht in Ooidonk voor een nieuwe editie van de exclusieve tuin- en lifestylebeurs. Planten en streekproducten worden er gecombineerd met tuinmeubelen, huis- en tuindecoratie en brocante. Ook lokale kunst komt aan bod: op het binnenplein en in het park zullen beeldhouwers uit de regio eigen werk exposeren. Op zondag rijdt er een paardenkoets doorheen het park en de allerkleinsten kunnen zich uitleven in een kinderboerderij.

19-21/04, 10-18.30 uur, park van het Kasteel Ooidonk, Ooidonkdreef 9, 9800 Deinze. Meer info op de website van Ooidonk.

6/ Planten(ruil)beurs

Op Paasmaandag doet ook Sint-Lievens-Houtem mee met de Oost-Vlaamse tuinmicrobe: op de grootste plantenruilbeurs van Oost-Vlaanderen worden kweekproducten voor een prikje verkocht, tuinoverschotten geruild en ideeën uitgewisseld tussen amateurtuiniers. Ook vijver-en tuinmateriaal wordt tegen een zacht prijsje aangeboden. Bedoeling van het event is de natuurvriendelijke omgang met planten te stimuleren en te behouden. Onder meer Natuurpunt, de Oost-Vlaamse Imkersvereniging, Oxfam-Wereldwinkels en de gemeentelijke compostmeesters richten een informatieve stand in op de beurs.

21/04, 10-18 uur, Centrum Sint-Michaël, Kloosterstraat 3, 9520 Sint-Lievens-Houtem. Meer info op de website.

7/ Plantenbeurs Liezele

Deze beurs vindt plaats in het gezellige dorpskader van Liezele, met zowel stands van professionals als van amateurs. Er komen vele duizenden bezoekers, waardoor het een van de grootste plantenbeurzen in haar soort is. Er is ook een ruim aanbod accessoires voor de tuin en je kunt er proeven van allerlei streekproducten.

21/4, 10-17 uur, dorpscentrum Liezele. Meer info op dewebsite.

8/ Family Garden's Days

Louter een tuinbeurs kun je het bijna niet meer noemen: op de tweede editie van Family Garden's Days in het Waals-Brabantse Eigenbrakel zijn er animaties, tentoonstellingen, proeverijen en muzikale groepen, terwijl meer dan 150 internationale exposanten hun tuinproducten aan de man brengen. Er is keuze uit een breed spectrum van tuinspecialiteiten, van zaad tot boom en van aanlegplan tot vijverdecoratie. Televisiefiguur Marc Knaepen wordt de gastheer Mijnheer Tuin-Natuur van 'fagada'. Leerlingen van verschillende Waalse scholen staan in voor het onthaal en maken de bezoekers wegwijs op het evenement. Tot 18 jaar kom je gratis binnen.

26-27/04, za 10-23 uur, zo 10-18 uur, rue de Hal 22, B. 1421 Bois-Seigneur-Isaac. Meer info op de website.

9/ Plantenfeest La Feuillerie

Bij de liefhebbers zijn de tuindagen van La Feuillerie niet onbekend. Ze vinden plaats in een romantisch Engels park uit de 19e eeuw, met een collectietuin en een arboretum dat barst van de uitzonderlijke planten. Traditioneel ligt de focus van het plantenfeest in april op zeldzame planten met kwekers uit binnen- en buitenland.

26-27/04, La Feuillerie, rue de la Feuillerie 1, 7760 Celles. Meer info op de website.

10/ Nationale plantenbeurs

De Nationale plantenbeurs valt extra vroeg dit jaar, waardoor ze de eerste grote plantenbeurs van 2014 zal zijn. Meer dan 300 vrijwilligers helpen mee aan de uitbouw van de dorpskern tot een gemoedelijke groene binnenplaats, die deze editie in het teken staat van onbekende vruchtbomen. De beurs kenmerkt zich door zachte prijzen en door de jaarlijkse voorstelling van een zeldzame vruchtplant aan het publiek. Dit jaar kunnen de liefhebbers hun hart ophalen aan de pawpaw, een winterhard boompje met exotisch fruit. Wielerfans hoeven ook niet te treuren om de Ronde van Vlaanderen, die eveneens op 3 april gereden wordt: de wedstrijd zal geprojecteerd worden op een scherm in het cultuurhuis.

27/04, 10-17 uur, Hombekerkouter 18, 2811 Hombeek-Mechelen. Meer info op de website.

Lees meer over:

Onze partners