Open Tuinen focust op natuur in de tuin

21/06/16 om 15:22 - Bijgewerkt om 17:31

Het traditionele Open Tuinen Weekend van Landelijke Gilden (25-26 juni) staat dit jaar helemaal in teken van de natuur. Liefst 214 tuinen nemen deel aan het evenement.

Open Tuinen focust op natuur in de tuin

Voor veel tuinliefhebbers is Open Tuinen van Landelijke Gilden een jaarlijkse afspraak eind juni. Dit jaar stellen liefst 215 tuineigenaren hun eigenste groene oase open voor publiek. Het merendeel in Vlaanderen, maar ook enkele net over de grens met Nederland.

Centrale thema dit jaar is 'Ontdek de natuur in je tuin'. Niet onbelangrijk, want in het verstedelijkte Vlaanderen vormen al die groene lapjes een toevluchtsoord voor insecten, vogels en andere dieren. Extra aandacht gaat dus naar manieren om de biodiversiteit in je tuin te vergroten. Dat kan bijvoorbeeld door in een stukje van de tuin 'rommelig' te laten: tuin afval dat mag blijven liggen, gras en andere planten die hoog mogen opschieten, hout dat gestapeld ligt,... Het oogt misschien niet zo netjes, maar wel een plek waar heel wat dieren zich nestelen.

Maar uiteraard kan je nog meer doen: een bijen/insectenhotel plaatsen, nestgelegenheid creëren voor vogels en andere dieren, een vijver aanleggen waar kikkers en salamanders zich thuis kunnen voelen... Dat en nog veel meer ontdek je in de deelnemende tuinen.

Op de nieuwe website vind je gemakkelijk deelnemende tuinen in je buurt. Wil je meerdere tuinen in één trek bezoeken. In alle provincies werden tuincircuits uitgestippeld, 28 in totaal. Zo fiets of rijd je in een wip van een didactische tuin naar een prachtige siertuin!

Sommige tuinen zijn ook op andere tijdstippen geopend (verschillende data tot oktober), maar het weekend van 25 en 26 juni vormt het hoogtepunt.

Hanne De Groodt

Open Tuinen focust op natuur in de tuin

Open Tuinen focust op natuur in de tuin

Open Tuinen focust op natuur in de tuin