Open privé paradijs

21/06/16 om 16:44 - Bijgewerkt om 16:44

Los van het Open Tuinen Weekend van Landelijke Gilden zijn er nog meer tuineigenaren die hun privéparadijs willen delen met geïnteresseerden. Het moment om verborgen pareltjes te ontdekken.

Open privé paradijs

Een privétuin, daar kom je niet zomaar in. Soms alleen op afspraak en in groep. Of als de eigenaren deelnemen aan een opentuinenevent. Sommigen openen hun privéparadijs maar een enkele keer per jaar, bij andere kan je op verschillende data terecht. Enkele suggesties.

Tuinontwerpster Dina Deferme is voor tuinliefhebbers geen onbekende. Haar tuin is een parel met heel verschillende sferen. Al wandelend ontdek je stukje bij beetje het romantische verhaal achter de planten en hun bezielers. Ook dit jaar stelt de tuindame haar tuin open voor geïntereseerden: in juni, juli en augustus elke zondagnamiddag van 14 tot 18 uur.

In het Meetjesland vind je 'Bijsterveld 5', een ommuurd domein dat teruggaat tot de veertiende eeuw en ooit toebehoorde aan een cisterciënzerinnenabdij. Eigenares Birgit Rouseré creëerde er samen met landschapsarchitect Steven De Bruycker een eigen wereld. Elk jaar steken ze er meer dan 15.000 bloembollen de grond in. Dat maakt dat de tuin gans het jaar aantrekkelijk is om te bezoeken. De knotwilgen zijn een constante. Te bezoeken op 25 en 26 juni, van 10 tot18 uur.

De parktuin 't Poeier (Arendonk) is meer dan 11.000 m² groot en is opgebouwd rond honderdjarige bomen. Hij herbergt ook meer dan 2500 plantensoorten, door de eigenaar zelf aangeplant. Pronkstuk is wellicht de vijver met waterval en rotstuin. Open elke zondag tot en met 14 augustus, van 10 tot17 uur.

De Vlindertuin is de privétuin bij de gelijknamige kwekerij in Ruijmenam. Strak geschoren hagen geven structuur en vormen het perfecte decor voor uitbundige borders. Hier wordt - hoe kan het ook anders - bijzondere aandacht besteed aan bijen- en vlinderplanten. Open op 25 en 26 juni; 2 en 3 juli, 6 en 7 augustus, 10 en 11 september, van 10 tot 18 uur.

Het Arboretum Wespelaar was ooit de privétuin van Phlippe de Spoelberch en wordt nu beheerd door de Stichting Arboretum Wespelaar. Als dendroloog verzamelde de Spoelberch bijzondere bomen en struiken van over de hele wereld, die de koude Belgische winters kunnen doorstaan. Het arboretum staat bekend om zijn uitgebreide verzameling Acer, Magnolia en Rhododendron. Open op woensdag en zondag tot 15 november, van 10 tot 17 uur.

Sommige van deze tuinen maken deel uit van de Vereniging Open Tuinen van België en/of nemen deel aan het Open Tuinen Weekend van Landelijke Gilden. Soms wordt ook een inkom gevraagd.

Lees meer over: