Nu in de kiosk: Nest Tuinen

04/03/16 om 09:19 - Bijgewerkt om 09:26

Een nummer boordevol groene inspiratie voor wie het voorjaar voelt kriebelen en droomt van een heerlijke groente- of siertuin.

Nu in de kiosk: Nest Tuinen

Vroeger was de tegenstelling duidelijk: je had de siertuin, en daarachter de moestuin, liefst nog met een flinke haag ertussen. Die muur is intussen al een tijd gesloopt: groenten kunnen bijzonder sierlijk zijn en sierplanten worden steeds vaker tussen groenten geplant, soms ook om insecten aan te trekken of af te stoten.

De moestuin schuift bovendien steeds verder naar de voorgrond. Het aantal sterrenchefs met een eigen groentetuin is op vijf jaar tijd explosief toegenomen. Sommige meesterkoks steken graag zelf de handen uit de mouwen en puren uit het tuinwerk de rust waar ze zo naar snakken. Voor deze Special brachten we een bezoek aan de moestuin van tweesterrenchef Pascal Devalkeneer, aangetekend door tuinarchitect Erik Dhont.

Verder zoeken we inspiratie bij de de drie eeuwen geleden geboren Capability Brown, de beroemdste tuinarchitect van Engeland. Eigenlijk heette hij Lancelot, maar zijn bijnaam kreeg hij omdat hij in de landschappen waarmee hij mocht werken steeds op zoek ging naar de 'capabilities' (mogelijkheden). De knappe tuinen in deze Special zijn niet per se bedoeld om thuis na te maken, maar ze zijn ook meer dan een reeks mooie prentjes. Ze willen helpen om nog beter de capabilities van je eigen tuin te ontdekken.

Ook nog in dit nummer:

een tulpentuin in Groot-Brittannië

het geheim achter het bloemenzaad

zelfgemaakte kweekpotjes

een topiarytuin met bomen en struiken in allerlei geometrische vormen

een overzicht van de interessantste tuinreizen

...