Mussen tellen

10/04/15 om 11:39 - Bijgewerkt om 16:11

Dit weekend is het weer zover. Op 11 en 12 april organiseren Vogelbescherming Vlaanderen en ABBLO vzw al voor de veertiende keer het 'huismussentelweekend'.

Mussen tellen

mus © Jan Rodts

Mussen tellen

De huismus verkeert in moeilijkheden. Het aantal kolonies gaat achteruit en ook het aantal mussen per kolonie vermindert. Niet enkel in Vlaanderen, maar ook in Europa en Azië zet deze zorgwekkende trend zich door.

De afgelopen 40 jaar is het aantal broedparen in Vlaanderen met 30% verminderd. Om inzicht te krijgen in de huidige situatie organiseert vogelbescherming Vlaanderen dit weekend een mussentelweekend. De bedoeling is dat zo veel mogelijk mensen observeren, en doorgeven hoeveel tsjilpende huismusmannetjes ze dit weekend horen. Tsjilpende huismussen wijzen immers op het bestaan van een nest, wat uiteraard een goed teken is. Toch is het ook belangrijk om te laten weten wanneer je geen huismussen hoorde tsjilpen. Je hoeft ook niet per se een heel weekend paraat te zijn: met vijf of tien minuutjes waarneming help je de huismus al een heel eind verder.

Mus

Mus © Jan Rodts

Website

Speciaal voor het huismussentelweekend werd ook een website gelanceerd. Duidelijke foto's en tekeningen helpen je op weg, en via beeld- en geluidsfragmenten leer je het typerend gezang te onderscheiden. Via een eenvoudig formuleer geef je gemakkelijk je observaties door.