Laurier, jasmijn en buxus beschermen in de winter

09/11/11 om 13:29 - Bijgewerkt om 13:29

Bron: Knack Weekend

Hoe moet ik een laurierboompje in pot beschermen tegen de winter? Idem voor jasmijn (Star of Bethlehem) en buxussen in pot? Hartelijk dank, Eliane en Chilo Vanlerberghe-Heeren, Wilgenlaan,16 8530 Harelbeke.

Over buxus hoeft u zich niet te veel zorgen te maken, maar best is wel dat u de plant wat naar een beshut hoekje schuift zodat schrale noord- en oostenwind geen vocht onttrekken aan de bladeren.

Laurier is delicater, maar kan toch wel enkele graden vorst verdragen. Overwinter haar in een niet-verwarmde serre of desnoods open afdak (weer met de nodige bescherming tegen noord- en oostenwind). Lukt dat alles niet, pak de kruin dan in met folie of een heus 'plantenjasje'. Bij echt extreme koude met temperaturen die ver onder -10°C duiken, kunt u extra bescherming geven door een eenvoudige gloeilamp in de kruin te bevestigen en die warmte (licht is niet nodig) te laten geven.

Met Jasmijn en 'Star of Bethlehem' zet u me voor een probleem. Star of Bethlehem is een Ornithogalum, een bolplant. Ik neem aan dat u het hebt over de witbloeiende, sterk groeiende en zelfs klimmende Jasminum officinale. In een beschutte stadstuin kan hij zo de winter door (met enig risico), maar staat hij in pot dan moet hij zonder meer verhuizen naar een winterberging waar de temperatuur nooit/uiterst zelden tot net onder het vriespunt daalt. Laat de potkluit nooit uitdrogen, anders zal de plant indrogen. Insnoeien doet u best pas in het voorjaar, om eventuele winterschade te beperken tot de stengeltoppen. Succes, Marc.