Kleine vos meest getelde vlinder

04/08/14 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:05

Bron: Nest

Vorig weekend werden door duizenden Belgen en Nederlanders de vlinders in de tuin geteld. De voorlopige resultaten van de vlindertelling zijn binnen en verschillen sterk van de vorige jaren.

Kleine vos meest getelde vlinder

De kleine vos was de talrijkste vlinder in de Vlaamse, Waalse en Nederlandse tuinen: hij werd 5281 keer geteld. Na een sterke afname tussen 1990 en 2010, is de kleine oranje dagvlinder de laatste jaren aan een opmars bezig. Dit voorjaar heeft de kleine vos ook van het zachte weer kunnen profiteren. Door de goede weersomstandigheden heeft ook de atalanta zich goed kunnen voortplanten, en kon die de tweede plaats bemachtigen. De atalanta was de meest verspreide soort en werd in twee op de drie tuinen gespot.

Maar door het mooie voorjaar zijn er ook veel vlinders die al over de piek in hun vliegperiode heen zijn en veel minder werden geteld dan de voorbije jaren. Daardoor werden er dit jaar gemiddeld minder vlinders en minder soorten geteld. Vorig jaar werden er per tuin gemiddeld 26 vlinders gezien van zes verschillende soorten en nu maar 12 van vier soorten.

Ook sommige soorten lieten zich minder zien, zoals de dagpauwoog, die vorig jaar nog in drie kwart van de tuinen voorkwam en daardoor de meest verspreide vlinder was. De gamma-uil, die vorig jaar het vaakst geteld werd, werd het voorbije weekend maar in één op de tien tuinen gezien. Maar de vlinders die op dit moment niet meer actief zijn, waren er in het voorjaar wel in grote aantallen. Vlinderexpert Wouter Vanreusel vindt het een behoorlijk vlinderjaar. "De vlinderaantallen liggen net als de voorbije twee jaar hoger dan in de periode 2007-2011."

Onze partners