Kleine bomen voor Ardennentuin

06/06/12 om 09:14 - Bijgewerkt om 09:14

Bron: Knack Weekend

Beste Marc, ik heb een huis met tuin in de Ardennen:Daverdisse (dorpje op ongeveer 10 km van Han-sur-Lesse) en heb achter het huis op de zuidkant een groot terras laten uitgraven waarin ik in een hoek een boom zou willen laten zetten die enerzijds niet té groot mag worden (maar toch wat schaduw moet geven) en anderzijds ook moet bestand zijn tegen de Ardeense winters! Nu las ik onlangs in een artikel over een boomkweker die niet té grote bomen kweekt maar ik ben dat boekje jammer genoeg kwijtgespeeld! Zou u me die meneer kunnen opsporen aub? Ook zoek ik nog ideeën om een stuk tuin - dat voorlopig gazon is - te beplanten met struiken. Dat stuk gazon ligt wel aan de straatkant naast het huis en loopt schuin af naar de straat toe. Hebt u soms leuke ideeën om dat stuk tuin mooi én onderhoudsvriendelijk (ik ben 60!) te kunnen beplanten aub? Met vriendelijke groeten, Magda Servranckx

Wat de boomkweker betreft is het moeilijk zoeken. Echte boomspecialisten zijn onder andere Damien Devos uit Anzegem (www.damiendevos.be) en Pavia van Dirk Benoit uit Deerlijk (www.pavia.be). Voor een meer volledige lijst zie http://www.plantenkwekerijen.be/coniferenenloofb.html. Voor de boomkeuze zelf verwijs ik graag naar www.boomwijzer.be, waar u door het aanklikken van drie voorkeuren ineens wegwijs wordt gemaakt door prima tuinbomen. Mijn voorkeur voor een terras zoals het uwe is een Gleditsia triacanthos 'Inermis' of 'Sunburst' en sophora; beide gaan voor een relatief luchtige en licht doorlatende kruin.

Wat alternatieven voor gazon betreft zit u goed met onder andere vinca, pachysandra, waldsteinia en als het wat hoger mag uitgroeien ook Stephanandra incisa 'Crispa', Lonicera nitida of L. pilleata en symphoricarpus in soorten. In de Ardennen zijn lage/veeleer liggende dwergmispels (cotoneaster) erg populair als 'tuinvulling'. Omdat deze bodembedekkers er toch enkele jaren over doen vooraleer ze voldoende toegegroeid zijn om zelf onkruid te onderdrukken, doet u er goed aan, ze te planten in een antionkruiddoek en dat (omwille van het zicht) af te dekken met een schors- of ander mulchlaagje.