Hortensia bloeit niet / Cherrytomaatjes blijven wit

05/11/11 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

Bron: Knack Weekend

1. Al 2 jaar heb ik hortensia geplant en nog steeds komen er geen bloemen op. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn en wat kan ik eraan doen?

2. Ik heb een grote hoeveelheid cherrytomaatjes die niet meer rood worden in de serre. Vorig jaar heb ik ze binnen gelegd op een warme plaats (ondre een kast in de keuken) maar de rode kleuring kwam er niet. Weet u hoe ik deze tomaatjes nog rijp krijg? Bedankt!

Antwoord 1

Hortensia's hebben hun (dikke) bloemknoppen al in de winter klaar zitten. Kort snoeien staat bijgevolg gelijk met het wegknippen van bloemen. Laat de hortensiastruik bijgevolg doorgroeien en prikkel hem eventueel tot bloei met een portie hortensiamest (of andere meststof voor bloeiende planten). Ook volgende jaren springt u best voorzichtig om met de snoeischaar. Uitgebloeide bloemen mogen pas in het voorjaar weggeknipt, net boven de duidelijk dikke knoppen waarin weer een volgende bloem klaar zit.

Antwoord 2

Leg een rijpe tomaat, banaan of appel in de buurt van de tomaatjes die u kleur toewenst en gun ze zon en/of licht. Het ethyleen uitgeademd door het fruit samen met licht stimuleert het rijpingsproces. Onder de kast (maar ook ingepakt in krantenpapier) vertraagt u het rijpen. Een combinatie van beide zorgt ervoor dat u snel en wat later rijpe tomaatjes kunt eten. Succes, Marc.

Onze partners