Het groen van morgen

03/10/12 om 15:59 - Bijgewerkt om 15:59

Bron: Knack Weekend

Het najaar is ideaal om nieuwe bomen en struiken te planten. Zo krijgen ze de kans om net iets dieper te wortelen.

Het groen van morgen

Veel tuinliefhebbers denken dat het voorjaar het enige moment is om nieuwe bomen en struiken te planten. Niets is minder waar: vaak is het najaar zelfs beter, omdat de planten zo de kans krijgen om net iets dieper in te wortelen. Bij een droge zomer hebben ze daardoor meer overlevingskansen.

De uitgangspunten

Wanneer u bomen en planten best aanplant, hangt onder meer af van de manier waarop ze worden aangeboden. Zo kunnen planten die in een pot werden gekweekt bijna het hele jaar door worden geplant, behalve in extreme omstandigheden (te droog, te vochtig, bodem bevroren). Groenblijvende bomen en struiken, en coniferen, aangeboden met een wortelkluit, worden best in de vroege herfst (nog tot eind oktober) of de late lente (april-mei) aan de bodem toevertrouwd. Bladverliezende bomen en struiken met een wortelkluit kunt u planten vanaf de herfst tot en met de lente. Bladverliezende bomen, struiken en rozen met naakte wortel plant u best als ze in rust zijn, dus in de late herfst (vanaf eind oktober, na de bladval) en in de vroege lente.

Aanplanten in het najaar heeft ook een paar praktische kanten. Omdat de belangstelling nu (onterecht) iets minder groot is, kunt u rustiger kiezen uit het grote aanbod dat u bij tuincentra vindt. En als u met een tuinaannemer werkt, is het ook iets gemakkelijker om nu het geschikte moment af te spreken dan in het drukke voorjaar.

De soorten

- Fruitbomen, met inbegrip van notenbomen, plant u in november-december. U moet ze planten op de diepte waarop ze in de pot of in de kwekerij stonden. Zorg voor een ruim plantgat. Ook zacht fruit brengt u nu op een zonnige plek in de bodem.

- Hagen en heesters (taxus, hulst, liguster, buxus, haagbeuk, veldesdoorn, beuk, maar ook de bloeiende olijfwilg, Portugese laurierkers of Ribes sanguines, en hagen met bessen zoals vuur- en meidoorn, hulst, vlier...) kunt u planten vanaf half oktober. Hoe kleiner het formaat, hoe meer planten per meter; gemiddeld zijn er dat 4 tot 5. Plant nooit bij vorst of in een te natte bodem.

- Het aantal kleurrijke lentebloeiers dat u in oktober kunt planten is groot. Denk aan het krentenboompje, Aronia, Fothergilla, camelia (te beschermen tegen kille winterwind), magnolia, sierappels, forsythia, gele kornoelje, schijnhazelaar, Pieris, Photinia... Water geven bij droogte en bemesten in het voorjaar is de boodschap.

- Vrijwel alle loofbomen plant u het best in het najaar, behalve als het vriest. Plant ze zeker niet te diep. De grond rond een boom kan 10 tot 15 cm inzakken. Voor ze de winter ingaan, geeft u ze best organische mest. Controleer of ze correct zijn aangebonden.

- Rododendrons zijn er in alle soorten: bladverliezend of winterhard, bloeiend in alle mogelijke kleuren, van grote heesters tot lager blijvende tuinhybriden en zelfs dwergsoorten. Onder hetzelfde geslacht horen de azalea's, eveneens nu te planten. Rodo's houden van zure grond en lichte schaduw. De beste planttijd is oktober.

- Rozen heb je in veel soorten: trosrozen, struikrozen, heesterrozen, stamrozen, klimrozen en bodembedekkers. Plant ze begin november aan op een zonnige plek waar de wind ook bij kan. Voor het aanplanten mengt u compost of potgrond door de grond voor de plantput. Hou bij het planten zeker rekening met het volume dat ze zullen hebben in volwassen toestand.

Flora én fauna

Wanneer u nieuwe aanplantingen overweegt, denk dan ook eens aan de dieren in uw tuin en kies voor planten die vogels, bijen en vlinders aantrekken. Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze zijn ook een graadmeter voor de kwaliteit van uw tuin. Want waar gezoemd en gefladderd wordt gaat het goed met de natuur. En u kunt dit in de hand werken door te kiezen voor planten die voor dieren aantrekkelijk zijn.

Vogels zijn dol bessen, en al helemaal als ze tot diep in de herfst en zelfs winter aan de bomen blijven hangen. Interessante bomen en struiken zijn onder meer Gelderse roos, struikkamperfoelie, vlier, lijsterbes en hulst.

Vlinders zoeken nectar, maar zorgen mee voor de bestuiving van planten en bloemen. Zij komen gegarandeerd af op liguster en klimop, maar ook op lavendel, zonnehoed, hemelsleutel en asters.

Bijen en hommels zijn onmisbaar in natuur en tuin. Ze zorgen immers voor de broodnodige bestuiving. Wilde wingerd en gouden regen, maar ook struikheide, pluimhortensia en alle Salvia-soorten zijn goede bijenplanten.

Meer info en nog meer soorten vindt u in de brochure 'Planten die vogels, vlinders en bijen aantrekken' van Groen van bij ons.

Tekst Peter Vandeweerdt