Help, steenmarter op bezoek!

20/01/16 om 14:41 - Bijgewerkt om 15:40

Na jarenlange afwezigheid komt de steenmarter opnieuw in heel Vlaanderen voor, en dat is geweldig voor onze natuur. Maar wat als je er zelf eentje op zolder vindt?

Help, steenmarter op bezoek!

De steenmarter kan zich door de kleinste openingen wurmen. © Jeroen François

De steenmarter is helemaal terug van weggeweest. Dat zorgt niet alleen voor een boost van de Vlaamse biodiversiteit, maar ook voor veel klachten en vragen van ongeruste burgers. Het diertje ziet er schattig uit, maar je hebt hem uiteraard liever niet in huis.

Gebolder op zolder

En steenmarter in je huis kan best wel wat overlast veroorzaken. Geur- en lawaaihinder bijvoorbeeld, maar ook bijtschade aan elektriciteitsdraden en autokabels. Maar het vangen of doden van de dieren is geen goede oplossing. De steenmarter is beschermd, en een leegstaand territorium trekt binnen de kortste keren een nieuwe marter aan. Gemeenten krijgen dan ook veel mensen over de vloer die om advies vragen. Om hen daarbij te helpen hebben het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Natuurpunt een campagne opgestart. Ambtenaren en andere specifieke doelgroepen krijgen een digitaal dossier waarin ze lezen hoe ze de mensen die bij hen aankloppen kunnen adviseren en helpen. Er is zelfs een online cursus ter beschikking.

Stappenplan

Voor wie denkt een steenmarter op bezoek te hebben zijn er duidelijke richtlijnen:

1/ Heb ik een steenmarter in huis?

Ook andere dieren zoals ratten en muizen kunnen overlast veroorzaken. Ga op zoek naar de typische sporen van een steenmarter zoals de uitwerpselen of resten van prooi of eierschelpen.

2/ Zoek de toegang.

Om het dier te verjagen moet je eerst weten langs waar het binnenkomt. Een opening van 4 cm breed kan al genoeg zijn. Als je niet zeker bent kan je een prop papier in de opening stoppen. Is die na enkele dagen verdwenen, dan weet je dat de steenmarter langs daar is binnengekomen.

3/ Zorg dat hij niet meer binnen kan.

De enige manier om de steenmarter buiten te houden is door zijn toegang dicht of onbereikbaar te maken.

4/ Geef hem eventueel een nieuwe woonst

Nu de steenmarter zijn huis kwijt is zal hij op zoek gaan naar een nieuw onderkomen, misschien wel bij de buren. Geef hem daarom een beter, rustiger alternatief. Een stapel hout of een oud konijnenhol kan al genoeg zijn.

Meer informatie over de steenmarter en hoe met hem om te gaan vind je op deze website of bij je gemeentebestuur.

Nele Kempeneers