Helleborusdagen

09/01/12 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

Bron: Knack Weekend

Ontdek de Helleborus, een fraaie winterbloeier die kleur geeft aan de tuin in de donkerste maanden van het jaar.

Ze zijn met niet zoveel, de planten en struiken die in de wintermaanden bloeien. Maar ze zijn er wel en zorgen voor een bijzonder kleurenspel op een moment dat de rest van de tuin nog in diepe rust verzonken is. Op verschillende plaatsen krijgt u de komende weken de kans om kennis te maken met de Helleborus, de Hammamelis en het sneeuwklokje!

Het Wilgenbroek in Oostkamp is om meer dan een reden bijzonder te noemen. Deze 10 ha grote kwekerij ligt volledig geïntegreerd in een landschap met moerassige grond en enkele honderd jaar oude knotwilgen. Bovendien heeft Thierry Van Paemel zich gespecialiseerd in Helleborus, een van die zeldzame winterbloeiers. Door intensieve verdeling en kruising is hij erin geslaagd om nieuwe rassen te ontwikkelen met een betere groei- en bloeikracht dan de oorspronkelijke. Paradepaardje is ongetwijfeld Helleborus 'Candy Love', dat in 2010 uitgekozen werd om de Olympische Spelen in Vancouver op te fleuren.

Traditiegetrouw organiseert Het Wilgenbroek opendeurweekends in de maand februari, hét moment om de verschillende Helleborusvariëteiten te bewonderen. U kunt er deelnemen aan een begeleide rondwandeling door de kwekerij (telkens om 11 uur) of uw oor te luisteren leggen bij een van de gastsprekers (om 14 u.30).

Op het programma dit jaar:

Kunsttentoonstelling (doorlopend)

Florale tentoonstelling met Helleborus door André Degraer (doorlopend op 4 en 5/02)

Kleinfruit het jaar rond, door Marc Geens (11/02)

Oude en vergeten groenten, door José Debuck van de Vlaamse Vaste Planten Vereniging (12/02)

Varens en hun verwanten in de tuin, door Ivo Pauwels (18/02)

Kruiden voor vervelende winterkwaaltjes, door Daniëlle Houbrechts (19/02)

De nieuwe generatie Helleborus, door Thierry Van Paemel (25/02)

Romantisch tuinieren, door Dina Deferme (26/02)

Deelnemen aan een voordracht kost 5 euro. Vooraf inschrijven is aangeraden.

Ook hetArboretum van Kalmthout staat deze dagen helemaal in het teken van de winterbloeiers. Hier is het in eerste instantie de Hamamelis die in de kijker wordt geplaatst. Het Arboretum herbergt immers een fraaie collectie uitzonderlijke toverhazelaars die met hun frêle gele en oranje bloempjes een lust voor het oog zijn. Van 16 januari tot 26 februari is het Arboretum uitzonderlijk geopend opdat u deze pracht kunt bewonderen. Dit jaar is er in Kalmthout geen Helleborustentoonstelling in het Vangeertenhof, wel een verkoopweekend (10-11/02) met een uitgebreid aanbod botanische soorten. Op 25 en 26/02 gaat alle aandacht dan naar de sneeuwklokjes, met een tentoonstelling en een lezingenprogramma.