Fruitboomstammen witten

15/10/12 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

Bron: Knack Weekend

Beste groenexpert, met welk product worden de stammen van fruitbomen wit gemaakt? Ik zou dat ook willen doen, maar hoe ga ik dan te werk?

In tuincentra vind u (desnoods via een webwinkel) Weissanstrich, in poedervorm en oplosbaar tot drie liter direct uitsmeerbaar 'witsel'. Borstel de stam eerst schoon met een stalen borstel, zodat de loszittende deeltjes schors verwijderd worden en tegelijk de schuilplaatsen voor insecten verdwijnen. Breng vervolgens het witsel aan met een grote borstel.

U kunt dit witsel ook zelf maken. Voor een eenvoudige versie mengt u 1 kg leem of klei (eventueel bentoniet, klei die gedroogd is en vermalen tot poeder of fijne korrels) en 5 kg (zeewier-)kalk. Voeg water toe tot een met een borstel uitsmeerbare pasta ontstaat. Vroeger werd ook vers koemest en bordeauxse pap aan toegevoegd. De mest helpt het cambium van de stam sterker te worden maar was ook bedoeld om ongedierte in te kapselen en te doden. De bordeauxse pap rekende dan weer af met schimmels. Succes, Marc.