Feestelijke Open Tuinen

09/06/17 om 11:33 - Bijgewerkt op 22/06/17 om 18:54

Op zaterdag 24 en zondag 25 juni openen 200 privétuinen de deuren voor publiek. Thema van de 25ste editie van Open Tuinen is - hoe kan het ook anders - 'Feest in de tuin'. Daar bovenop gingen de organisatoren ook op zoek naar de tuin met de mooiste g-plek!

Feestelijke Open Tuinen

Annick en Jos Eyletten-Vandendries wonnen de wedstrijd 'de tuin met de leukste g-plek'. © GF

Open Tuinen van de Landelijke Gilden, het grootste tuinevenement van Vlaanderen, wordt dit jaar voor de 25ste keer georganiseerd. En ook deze keer zetten liefst 201 tuineigenaars, waarvan de meeste hun tuin zelf hebben ingericht, het tuinhek open voor het grote publiek. Sommige doen dat op een zelf gekozen tijdstip tussen april en oktober omdat hun tuin op dat moment op zijn mooist is. Maar het zwaartepunt blijft toch liggen op het weekend van 24-25 juni.

Deze jubileumeditie kreeg ook een feestelijk tintje. Als thema is gekozen voor 'Feest in de tuin' en veel eigenaren spelen daarop in. Zo word je op sommige adressen verwelkomd met een hapje of een drankje, elders worden feestelijke bloemstukken getoond en er zijn er zelfs die gezorgd hebben voor een streepje muziek.

De mooiste g-plek

Daarnaast organiseerde Landelijke Gilden een wedstrijd onder de deelnemers, waarbij men op zoek ging naar de g-plek: een leuke plek, midden in het Groen, waar je Gezellig kan Genieten. Elke tuin heeft zo'n plekje, maar het is de eigenaar die bepaalt waar ze ligt en wat de invulling daarvan is. Voor de ene is het een gezellig terras, voor de ander het schaduwplekje bij de vijver. Via sociale media kon je stemmen en uiteindelijk werd één winnaar geselecteerd die een cheque van 1000 euro krijgt om een tuinfeest te organiseren.

Afgelopen week werden de laureaten bekend gemaakt, één per provincie:

'De laatste wildernis' van Michel Geys in Mol-Rauw (Antwerpen)

'Genieten in het Groen' van Robert en Rita Janssens-Verhuizen in Genk (Limburg)

'Surfers Paradise' van Wim en Katrien Minnaert-Annaert in Lede (Oost-Vlaanderen)

'Land, water en lucht' van Jos en Annick Eyletten-Vandendries in Waanrode (Vlaams-Brabant)

'Ontbijt aan het water' van Cris en Caroline Huyghebaert-Blanckaert in De Panne (West-Vlaanderen)

"Het leuke is dat dit telkens heel verschillende g-plekken zijn", vertelt Carine Santermans van Landelijke Gilden. "De tuin in Antwerpen is een ecologische tuin met heel veel bloemen, die in Limburg is de tuin van de keramiste en keramiek is dan ook verwerkt in die tuin. De tuin in West-Vlaanderen is een kleine stadstuin van 1,5 are groot en die in Oost-Vlaanderen is een echte gezinstuin met onder andere een zwemvijver. De uiteindelijke winnaar is de tuin in Waanrode geworden, een grote tuin van 13 are met veel borders en een heel mooie waterpartij."

De G-plek voor Jos en Annick is het kleine terras bij het water: een vijver met een kabbelend beekje waar vogels een bad komen nemen en waar insecten af en aan vliegen. "Er namen 33 tuinen deel aan deze wedstrijd en in totaal zijn er zo'n 3000 stemmen uitgebracht. Een mooi resultaat", zegt Carine tevreden.

Het mooie is: je kan zelf gaan kijken en de g-plek in deze en andere tuinen gaan ontdekken. Een heel weekend lang. Er is een gids, te koop in Aveve Tuincentra. Mogelijk is die nu uitverkocht, maar je vindt alle info over de deelnemende tuinen en het thema ook op de website. Je kunt individuele tuinen bezoeken of je kan met de fiets een van de uitgestippelde routes tussen meerdere tuinen afpeddelen.

Open Tuinen, hoogtepunt 24-25 juni, www.opentuinen.be

Lees meer over: