Exotische planten in Arboretum

04/03/14 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:42

Bron: Knack Weekend

Exotisme troef in Kalmthout: de Arboretumtuin pakt dit voorjaar uit met bonsai, kusamono en hosta's.

Exotische planten in Arboretum

Het Arboretum in Kalmthout begint het voorjaar met een vleugje exotisme. Haar bonsai-atelier opent opnieuw de deuren, en in de plantentheaters gaan vanaf mei nieuwe activiteiten rond kusamono en hosta's van start.

Bonsai

Ze zijn een populair accessoire geworden bij het opvrolijken van een huiskamer of werkplaats: de verfijnde, kleurrijke miniatuurboompjes die ogenschijnlijk al eeuwen in hun schaaltje staan. In de botanische Arboretumtuin maak je vanaf april dagelijks kennis met de bonsai-cultuur. De unieke techniek die aan de basis ligt van de boompjes, wordt sinds vorig jaar door lokale verzorgers toegepast in een bonsai-atelier. In het voorjaar vind je er vooral kleine kerselaars, bij de start van de herfst worden deze vervangen door esdoorns.

Kusamono en hosta's

Voorts pakt de tuin uit met enkele gloednieuwe activiteiten. In de plantentheaters word je ingeleid in de verfijnde kunst van de kusamono, een Japanse specialisatie die bonsaibomen met dwergplantjes combineert. Bij een compositie van verschillende accentplantjes staat de illusie van een miniatuurlandschap voorop. Zowel vaste plantjes als grassen en onkruiden worden gebruikt bij de techniek. In mei opent ook de afdeling met hosta's haar deuren. De hartlelies hebben intussen al algemene bekendheid verworven in België, Kalmthout kon dus niet achterblijven. Onder meer de geschiedenis van de exotische plant en keukentips komen aan bod.

Meer info over het bonsai-atelier (01/04-15/11) en de activiteiten rond kusamono (01/05-29/06) en hosta's (01/05-29/06) vind je op de website van Arboretum Kalmthout.

Sofie Buekenhoudt

Onze partners