Een weekend lang 'vlinderen'

29/07/15 om 14:58 - Bijgewerkt om 15:18

Natuurpunt organiseert dit jaar opnieuw het Grote Vlinderweekend. Ook jij kan je steentje bijdragen door op 1 en 2 augustus de vlinders in je tuin te tellen.

Vlinders zijn een beetje de barometers van de natuur: hun aan- of afwezigheid geeft aan hoe het ermee gesteld is. Reden te meer om ze in de gaten te houden. Natuurpunt doet dat (onder meer) door een groot telweekend te organiseren.

Voor de negende keer op rij al wordt dit Grote Vlinderweekend georganiseerd. Daarbij wordt aan alle tuinliefhebbers gevraagd om dagvlinders te spotten, te tellen en dat resultaat ook door te geven aan de organisatie.

Moeilijk is het niet. Loop een rondje in de tuin en noteer alle vlinders. Kies een zonnig moment, want dan fladderen vlinders het liefst rond. Kijk hoeveel vlinders van dezelfde soort je tegelijkertijd in de tuin ziet en noteer het grootste aantal. Zie je bijvoorbeeld om 10u00 drie atalanta's en om 10u25 vier exemplaren? Geef dan vier atalanta's door in je telling.

Tot maandagmiddag kan je je telling ingeven via www.vlinderweekend.be.

Je hoeft geen grote vlinderexpert te zijn om mee te tellen. Op de websites vind je allerlei tips om vlinders te herkennen, maar ook manieren om je tuin vlindervriendelijk te maken. Ook de resultaten van vorig jaar vind je daar terug.

Lees meer over:

Onze partners