Een minigroentetuin

15/12/15 om 14:34 - Bijgewerkt om 15:16

Groenten en ook fruit laten zich vlot kweken in mobiele potten en bakken: vijf voorbeelden, die niet eens duur hoeven te zijn.

Een minigroentetuin

Er bestaan heel wat redenen om mobiel te tuinieren. Misschien heb je alleen een verharde ruimte als tuin ter beschikking. Of je verandert tijdens het groeiseizoen van tuinstek en/of woning. Of je wil het de planten helemaal naar hun zin maken door naargelang van hun groeistadium van zon naar schaduw te verhuizen of omgekeerd.

1/ Groenten in fruitkisten

Fruitkistjes zijn ideal voorde minimoestuin.

Fruitkistjes zijn ideal voorde minimoestuin. © GF

Sinaasappel- en andere fruitkistjes zijn licht maar kunnen weinig grond aan. Met uitzondering van heuse wortelgewassen groeien de meeste groenten gelukkig vrij oppervlakkig, zodat een diepte van ongeveer 10 cm aarde volstaat. Voorkom het uitspoelen van de grond door de binnenzijde van het kistje te bekleden met antiworteldoek of een plastic vel. Knip in het plastic enkele kleine drainagegaten om de groentewortels niet te laten verdrinken.

Fruitkisten waarin vroeger appels en peren werden geoogst, bieden flink wat meer wortelruimte en zijn geschikt voor het telen van tuinwortelen, prei, knolselderij en pastinaak, maar ook koolrabi, kolen en knolvenkel. Kortom: voor groenten die zich stevig met de wortels in de grond moeten verankeren om niet om te vallen. Ook hier moet de binnenzijde bekleed worden met antiworteldoek.

Een fruitkist met aarde en groenten kan 15 tot 20 kg wegen. Als je ze veelvuldig heen en weer wil schuiven op terras of balkon zet je ze dus het best vóór het vullen op een plantenonderzetter met wieltjes.

2/ Recht uit de zak

Uien in een zak.

Uien in een zak. © GF

Kwaliteitsvolle potgrond hoef je niet uit de zak te halen. Leg de zak waar je de minituin wil hebben. Wil je de tuin verplaatsbaar houden, leg hem dan op een ongeveer even grote plank of plaat. Knip voor elke groenteplant een kleine opening of maak een ruim bemeten oppervlakte vrij waarin je meerdere groenten (en ook kruiden of bloemen) naast elkaar schikt. De eerste manier heeft voordelen, omdat het gietwater minder verdampt.

3/ Kweken in een boodschappentas

In tuincentra vind je groeizakken van geweven nylon of ander kunststofmateriaal, waardoor het teveel aan water goed kan afvloeien en de grond perfect opgezakt blijft. Je kan kiezen tussen meerdere modellen: laag en breed voor vrucht- en bladgroenten, hoog en breed voor klimmers, en eerder hoog dan breed voor aardappelen. Vaak hebben deze zakken binnenin verbindingsstukken die de planten mooi rechtop houden.

Stevige boodschappentassen kunnen net zo functioneel zijn. Ze missen wel de sterke punten, maar compenseren dat met twee handvatten die helpen bij het verplaatsen. Optillen veroorzaakt wel telkens wat schade, omdat de potgrond zijdelings wordt samengeknepen.

4/ Mandje sla

Sla in een mand.

Sla in een mand. © Marc Verachtert

Zowat alles waar een flinke schep grond in kan, valt te gebruiken als minituin. Maar het oog wil ook wat. Investeer bijvoorbeeld in een aantal gelijke tuin- of andere manden. Vind je het erg om er een ontwateringsgat in te knippen, leg dan onderin een bodempje kiezels of scherven voordat je aanvult met aarde. Als je niet te kwistig giet en je beperkt tot een dagelijks bekertje water, kan je de groenten gezond laten groeien.

5/ Groenten in plaats van bloemen

Snijbiet in bloempotten.

Snijbiet in bloempotten. © Marc Verachtert

Ook een voorraad oude bloempotten kan de basis zijn van een mobiele tuin. Omdat hun grondvolume relatief klein is ten opzichte van de bladmassa van de groeiende groenten, moet je dagelijks gieten. In volle zomer soms zelfs twee keer.

Vooral blad- en stengelgroenten kunnen groeien in bloempotten. Bij wortelgroenten zijn vooral ronde exemplaren geschikt, zoals de tuinwortel capri en de 'Ronde zwarte winter' rammenas.

Tekst en foto's Marc Verachtert