Een goede snoeischaar, waar let je op?

14/10/15 om 14:47 - Bijgewerkt om 15:05

Snoeischaren zijn er in alle soorten en maten. Omdat ze een verlengstuk van je eigen groene handen moeten zijn, is juist kiezen belangrijk.

Een goede snoeischaar, waar let je op?

Passend bij het snoeiwerk

Welk soort snoeiwerk moet er in mijn tuin gebeuren? Dat is de eerste vraag.

Schaar van het papegaaibektype

Schaar van het papegaaibektype © Nest

Ben je een all round tuinier die zowel heesters en bomen jaarlijks in model zet, af en toe uitgebloeide bloemen opruimt en/of snijbloemen plukt, kies dan een papegaaienbektype. Dit is het meest voorkomende type, met een gekromde bek en een bovenmes dat naast een ondermes glijdt.

Schaar van het aambeeldtype

Schaar van het aambeeldtype © Nest

Laat je het eigenlijke snoeiwerk over aan een vakman en beperk je jezelf tot het wegknippen van voornamelijk dood hout, kies dan voor een aambeeldtype. Hier drukt het snijmes door het hout, tot het gestopt wordt tegen een ondermes, het aambeeld. Voor tere (bloem-)stengels is dit type schaar niet geschikt: het kneust in plaats van te snijden.

snoeischaar voor fruit

snoeischaar voor fruit © Nest

Ben je een detailwerker, met aandacht voor het minuscuul afwerken van vormsnoei en vaste planten, maar voor het dunnen van fruit, dan is voor jou de fruit- of stekschaar met gepunte, rechte messen ideaal.

Goed in de hand

Een snoeischaar moet goed in de hand liggen, ook en vooral in open toestand. Zonder je vingers helemaal te spreiden, moet de schaar over een tak kunnen schuiven en de snijbeweging inzetten. Vraag daarom de verkoper of je de schaar even in de hand mag houden.

Vooral de positie van duim, ring- en middenvinger zijn belangrijk. Producenten weten dat en plooien de handvatten dan ook bewust om voldoende grip te geven.

Een enkele schaar (bv. Felco 13) heeft een korte en een lange greep. Bij het snoeien van erg hard hout kan je dan 'bijknijpen' met je tweede hand.

Snoeischaren voor professionals en andere veelsnoeiers (o.m. bij Felco en Bahco) hebben soms een draaiend handvat of 'rolgreep'. Het voorkomt blaarvorming, maar ligt wel erg dik in de hand. Buitenbeetjes zijn snoeischaren die extra vriendelijk zijn voor de pols (Bahco). Hun snijgedeelte is wat naar onder en opzij geplooid, zodat bijsturing met pols tijdens het knipwerk amper nodig is.

Lichtgewicht

Gemiddeld genomen weegt een snoeischaar zowat 250 gram. Fabrikanten houden het gewicht onder controle door uitgebalanceerd gebruik van materialen: gesmeed aluminium of glasvezel versterkte polyamide voor de handvatten en gesmeed staal voor de messen. Aluminium handvatten krijgen meestal een kunststofhoesje mee, kwestie van zelfs bij koude aangenaam in de hand te liggen.

Veer - en sluitmechnanisme

Met uitzondering van bonsaischaren zijn alle snoeischaren voorzien van veer- en sluitwerk. Sommige hebben nog een open spiraalveer, alle andere hebben gesloten veren die niet verstrikt raken in het groen.

Bij de meeste snoeischaren zit het sluitmechanisme aan of dicht bij het snijgedeelte. Daardoor kan je ze met een simpele vingerbeweging open- of toeschuiven, zonder de schaar uit de hand te nemen. Sluitmechanismen aan het uiteinde van de handgreep komen ook voor, maar hebben als nadeel dat ze soms de snijbeweging blokkeren. Spanbandjes zijn absoluut ergerlijk: ze blijven vaak in de takjes hangen.

Bijzondere soorten

Fiskars heeft in het aanbod ook een snoeischaar gemonteerd op een telescopische steel: de snoeigiraffe. Het knippen gebeurt door middel van een trekbeweging aan een glijdende koker rond de telescooppaal. De snoeigiraffe kan takken aan tot 20 mm dik, voor zwaarder hout kan een snoeizaag gemonteerd. Gardena heeft dan weer een telescopische takkenschaar in het aanbod.

Tuinliefhebbers die het moeilijk hebben om kracht te zetten op een snoeischaar vinden passende hulp in de accusnoeischaar. Een druk op de knop zet het snoeimechanisme in beweging en knipt zo takken tot 15 mm dik. Een geladen Li-ion accu is goed voor 400 tot 500 keer knippen. Het gewicht (800 g) en de lengte hinderen spijtig genoeg comfortabel snoeiwerk. Onder meer bij Wolf Garten en Bosch (www.bosch-garden.com).

4 tips voor onderhoud

Verwijder opgedroogd plantensap van het snijmes met een stalen borstel. Er bestaan ook sprays die de aanslag oplossen (ARS blade & toolcleaner, Gardena onderhoudsspray, ...).

Olie af en toe de bewegende delen en de messen in.

Scherp voor of na elk snoeiseizoen het snijmes met een speciale slijpset.

Sluiten de messen van een papegaaienbektype of fruitschaar niet meer nauw aan elkaar, draai dan de bevestigingsmoer aan. Soms moet hiervoor eerst een veiligheid worden losgeschroefd.

Tekst en foto's Marc Verachtert