Ecotuindagen

01/06/16 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:10

Tijdens het eerste weekend van juni zetten ruim 190 trotse tuineigenaars in Vlaanderen en Nederland hun deuren open voor publiek. Naast hun enthousiasme hebben ze dit gemeen: ze gebruiken geen pesticiden in hun tuin. Hoe zij onkruid aanpakken, vertellen ze je graag.

Ecotuindagen

Een mooie tuin zonder pesticiden? Het kàn. Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, ijvert er al meer dan veertig jaar voor. Hoe dat in de praktijk gaat, kan je zien en beleven tijdens de Ecotuindagen op 4 en 5 juni.

Traditiegetrouw zetten trotse tuineigenaars dat weekend hun deuren open voor geïntereseerden. Zowat overal in Vlaanderen, maar ook in Nederland, krijg je de kans om interessante maar vooral milieuvriendelijke privétuinen te bezoeken. Zowel sier- als moestuinen komen daarbij aan bod.

Ervaren tuiniers tonen je technieken als mulchen (de bodem bedekken met natuurlijke materialen) in de moestuin, de verschillende soorten verhardingen in een siertuin, maar ook preventieve trucjes om zowel onkruid als plagen en ziektes voor te blijven.

Soms worden er extra accenten gelegd. Zo is er op verschillende plaatsen, in samenwerking met de plaatselijke Natuurpuntafdelingen, aandacht voor echte 'natuurtuinen': hoven waar de natuur alle kansen krijgt om zich te ontplooien.

Op de website www.ecotuindagen.nu vind je een overzicht van de deelnemende tuinen in jouw buurt, met hun openingstijden, eventuele fietslussen tussen verschillende tuinen en extra's. Alle bezoeken aan de tuinen zijn gratis. Op de website 2020pesticidevrij.nu kan je jouw gifvrije tuin registreren en zo de pesticidevrije oppervlakte in Vlaanderen en Nederland mee in kaart brengen.

Ecotuindagen

Lees meer over: