De tuin in de kunst

11/02/16 om 16:22 - Bijgewerkt om 16:23

De tentoonstelling 'Monet to Matisse. Painting the modern Garden' toont 120 schilderijen waarin tuinen een hoofdrol spelen.

De tuin in de kunst

Claude Monet, Waterlilies. © Portland Art Museum, Portland, Oregon

In Londen focust de tentoonstelling 'Monet to Matisse. Painting the modern Garden' focust op de rol die tuinen speelden in de evolutie van de kunst tussen 1860 en 1920. Belangrijke impressionistische, post-impressionistische en avant-garde kunstenaars exploreerden dit thema of lieten zich inspireren door de bloemenpracht in de moderne tuin.

De bekendste onder hen is Monet, maar ook Renoir, Cézanne, Pissaro, Kandinsky, Van Gogh, Matisse, Klimt en Klee verbeeldden de tuin in hun werk. Op de expo worden meer dan 120 werken van gerenommeerde kunstenaars getoond. Grote blikvanger is ongetwijfeld de triptiek met waterlelies waarvan de drie delen, die eigendom zijn van drie verschillende musea, zijn samengebracht. Een werk dat voor het eerst integraal te zien is in het Verenigd Koninkrijk.

'Monet to Matisse. Painting the modern Garden', nog tot 20/04 in The Royal Academy of Arts, London. Open: alle dagen van 10-18 uur. Info: www.royalacademy.org.uk.

Onze partners