De perfecte haag kiezen en planten

18/05/16 om 11:10 - Bijgewerkt om 12:23

Je tuin gezellig afsluiten of in aparte sfeerdelen opdelen, inkijk naar of van je buren onmogelijk maken, een passende achtergrond creëren voor een plantenborder... Het kan allemaal met de juiste haag.

De perfecte haag kiezen en planten

De moderne haag brengt verfijning en gaat op in het tuinconcept. Hoogte, breedte, plantensoort, zelfs kleur kunnen dan ook sterk verschillen. Een ding hebben alle hagen gemeen: het is een rij planten die door scheren of knippen mooi in het gelid wordt gehouden. Daarmee verschilt de haag van een heg, waarin de planten - al dan niet geknipt - als struik mogen uitgroeien.

DE PERFECTE HAAG

Open of toe?

Wie het hele jaar een zichtdicht scherm wil, heeft een wintergroene haag nodig, al kan een beukenhaag die in de winter zijn dor blad stevig aan zijn twijgen houdt er ook nog mee door. Wil je 's winters wat meer openheid, dan is een bladverliezende haag aangewezen.

Kleur of kleurig?

De meeste hagen zijn groen. Uitzondering op de regel zijn de bontbladige variëteiten van onder andere liguster en buxus, maar ook de rood aangelopen photinia en het bruinige van rode beuk en berberis. Veldesdoorn pakt dan weer uit met een bijzonder fraaie herfstverkleuring. Niet alle groen is trouwens 'groen'. Alle hulstsoorten hebben een vrij donker blad, terwijl taxus gaat voor een vlekkenpatroon, veroorzaakt door een verschil in dichtheid van structuur.

Snelle of trage groeier?

Snelle groeiers bieden op korte termijn een hoog scherm, maar dwingen later tot meer scheerbeurten voor hetzelfde strakke effect. Taxus en buxus verlangen de minste scheerbeurten: één tot twee per jaar. Voor een zelfde effect moet je haagbeuk drie keer scheren en veldesdoorn zelfs vijf keer.

Strak of speels?

Veldesdoorn en meidoorn passen zich uitermate goed in een landelijke omgeving in, zeker als ze dan nog eens losjes uit de hand worden geschoren. Geef hen maar een gebolde bovenzijde. Haagbeuk en beuk kiezen voor een wat meer formeel model en kunnen perfect tot hoogtes van meer dan drie meter bij een dikte van amper 50 cm.

Hoog en oud

Kwekerijen vermelden samen met de lengte meteen de leeftijd van de planten. Het maakt je wegwijs in kwaliteit. Een in één jaar tijd 60 cm hoog geworden plant is minder sterk dan een even grote plant van twee of zelfs drie jaar oud.

Ineens groot!

Wil je starten met een haag op maat, neem dan voorgevormde haagplanten, die in de kwekerij al enkele jaren gemodelleerd zijn. Reken na het planten op één extra jaar om ze terug mooi op elkaar te laten aansluiten. Via tuincentra zijn ook in bakken voorgekweekte kant-en-klaarhagen te koop. Ze op hun plaats brengen vraagt machinewerk. Een meter haag in bak weegt gemakkelijk 150 kg.

PLANTTIPS

Wanneer plant ik een haag?

Gemiddeld genomen plant je vijf haagplantjes per lopende meter. Kies je voor groot plantgoed, dan mag dit aantal teruggebracht tot drie. Reken bovendien altijd een paar planten als reserve; per twintig planten is er altijd wel eentje die afsterft. Nadien bijkopen leidt vaak tot kleur- en groeiverschil.

Van oktober tot begin april zetten boomkwekers en tuincentra haagplanten met blote wortel in de etalage. Ze zijn heel wat goedkoper dan planten in pot en in dit seizoen even succesrijk, zelfs heel wat gemakkelijker te planten. Planten in pot zijn bedoeld voor plantwerk in het echte groeiseizoen - van april tot september - en voor meer delicaat plantgoed. Planten met kluit vormen een tussencategorie. Kwekers promoten ze vooral voor wat grotere naaldbomen en wintergroene struiken.

Hoe plant ik een haag?

* Spit een sleuf van ongeveer 40 cm breed en 40 cm diep.

* Meng de uitgegraven tuinaarde met een derde hoeveelheid compost of potgrond en 50 gram organische siertuinmest per lopende meter sleuf.

* Plaats een draadconstructie bij het planten van haagplanten hoger dan 70 cm. Zorg voor een onderste draad op 50 cm hoogte en een eventuele tweede draad op 90 cm.

* Werk de bodem van de sleuf los met spade of riek en dek af met een ongeveer 20 cm grond-compostmengsel.

* Verdeel de haagplanten over de gehele lengte. Zet ze in plantpositie; leg hun wortels uit elkaar en schik elke plant zodanig dat zijn wortelhals even hoog boven de latere grondaanvulling uit piept als in de kwekerij.

* Vul de sleuf verder aan en druk aan met de tip van je voet of hiel.

* Bind de planten aan door middel van elastisch bindtouw.

* Geef water aan de voet van de planten, herhaal dat het eerste jaar bij elke droogteperiode van 14 dagen.

Werk eventueel af met een laagje mulch om onkruid te onderdrukken en de haagwortels te beschermen tegen uitdrogen.

Wat met de buren?

Tenzij je een (geschreven) akkoord hebt met je buur, moeten de haagplanten op minstens 50 cm van de perceelsgrens geplant. Kan je de haag aan de buurzijde enkel scheren op zijn eigendom, dan moet je daar toestemming voor vragen en zijn aanwijzingen respecteren. Geeft hij/zij je geen toestemming, dan mag je zijn eigendom betreden op de plek waar je het minst schade berokkent en moet je eventuele schade vergoeden.

Tekst en foto's Marc Verachtert

De perfecte haag kiezen en planten