Brusselse tuin is insectenhotspot

19/01/16 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:03

De Jardin Botanique Jean Massart blijkt de woonplaats te zijn van een schat aan insecten en spinnen, waaronder ook enkele heel zeldzame soorten.

Brusselse tuin is insectenhotspot

Wespspin. © Isabelle Sauvage

De botanische tuin ligt vlak naast het Zoniënwoud en is amper vijf hectare groot. Hij werd in 1922 aangelegd door botanist Jean Massart. Op deze vrij kleine oppervlakte vind je een zeer grote variëteit aan inheemse en uitheemse bomen en planten, maar blijkbaar ook van insecten en spinnen. Maar liefst 1000 soorten werden er geteld, en dit in een tijdspanne van amper een jaar.

Zeldzame soorten

In 2015 gaf Leefmilieu Brussel de opdracht om de insecten- en spinnensoorten te inventariseren tot er minstens 1000 soorten waren gevonden. Dit doel werd al na minder dan een jaar bereikt, dankzij de inzet van Hugo Raemdonck en een dertigtal vrijwillige entomologen. Het resultaat was verbluffend: in vergelijking met andere, veel grotere gebieden in België is dit een echte insecten- en spinnenhotspot. Onder andere bloktorren, snuitkevers, zweefvliegen en lieveheersbeestjes scoorden erg hoog. Van de paddenstoelmuggen werden zelfs 25 soorten gevonden die nooit eerder in België zijn aangetroffen.

Zo'n waardevol ecosysteem moet uiteraard goed beschermd blijven. Door de inventarisatie na een aantal jaren te herhalen, kunnen biologen nagaan of de insectenpopulaties veranderd zijn.

Nele Kempeneers