Borders bijsturen

13/10/11 om 15:46 - Bijgewerkt om 15:46

Bron: Knack Weekend

Beslis nu hoe breed en hoog de achtergrond van uw border mag zijn.

Ruim de border niet drastisch op. De afgestorven bladeren fungeren als planteigen mulchlaag terwijl de afgestorven bloeiwijzen garant staan voor hoogte en structuur in de tuin. Is het u allemaal toch wat kaaltjes pas dan eens wat wintergroene planten in. Buxus, Japanse hulst en zelfs taxus lenen zich daar perfect toe. Zeker als u ze in bol- of kussenvorm snoeit of - wat meer gewaagd - in een kubus of een zuil. Als het maar in verhouding is tot de grootte van de border.

Een groene haag is een prima achtergrond voor elke border, maar laat haar niet in concurrentie gaan met uw vaste planten en andere borderschoonheden. Houd ze beperkt in breedte en als het even kan met een vrije strook van zowat een halve meter tussen beide in. Snoei niet alleen te ver reikende takken, maar ook de wortels die het voedsel en vocht van de borderplanten willen wegkapen. Voor het snoeien van de wortels volstaat het diep in de grond steken van de spade langsheen de lengte van de haag. Het moet maar één keer per jaar.

Hagen van beuk, haagbeuk, liguster, buxus en taxus die te groot groeiden, kunnen nu perfect terug in maat en model gebracht. Markeer met een touw ongeveer tien centimeter smaller en lager dan hun ideale tuinmaat, kwestie van de verjongde haag later te laten uitpakken met een goed vertakt laagje vers groen. Knip het teveel aan takken weg met een takkensschaar en werk af met een gewone snoeischaar. Geef volgend jaar een scheer- en ook een mestbeurt extra en uw haag is na een groeiseizoen als nieuw!

Is uw beuk-, haagbeuk- of taxushaag te geweldig geworden in relatie tot de border, schrik er dan niet voor terug ze stevig in te korten. Het mag de hele winter door. Cipressen- en andere coniferenhagen mag u nooit drastisch insnoeien, zij zijn niet in staat om op kaal hout nieuw groen te vormen.

Tekst: Marc Verachtert

Lees meer over:

Onze partners