Bomen in de schijnwerper

22/04/16 om 10:44 - Bijgewerkt op 25/04/16 om 13:50

Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen gaat naar jaarlijkse gewoonte op zoek naar de boom met het beste verhaal. Hij hoeft geen Barbie of Chippendale te zijn. Voel je een speciale band met de boom, nomineer hem dan en wie weet gaat hij lopen met de felbegeerde titel.

Bomen in de schijnwerper

Speelde je als kind in een grote eik of plantte je voorouders een boom waaronder elk jaar een familiefeest gehouden wordt? Misschien maakt deze groene vriend wel kans om een jaar lang de Boom van België te worden. Zeker de moeite om in te schrijven want de winnende boom krijgt verzorging van een expert en de mensen van de streek krijgen er bijvoorbeeld een park of bankje bij.

EEN GOED VERHAAL IS ALLES

Waar de strijd vorig jaar vooral achter de schermen gebeurde, wil de organisatie vanaf dit jaar het grote publiek aanspreken. Daarom vragen ze om een foto te nemen van jouw favoriete boom, daar je verhaal bij te schrijven en op te sturen via de website. Per provincie kiest een vakjury de boom met het mooiste verhaal waarna het grote publiek kan stemmen om de uiteindelijke winnaar bekend te maken. Die winnaar gaat door naar de Europese wedstrijd waar hij strijdt tegen 16 andere bomen.

NAGELSTERKE STRIJD

Vlaanderen en Wallonië wisselen elkaar elk jaar af. Zo ging de Waalse Eik van Liernu in 2015 met de overwinning lopen. Hij zou gegroeid zijn uit een eikel die op het hoofd van Karel De Grote terecht is gekomen. Hij stampte de eikel vervolgens uit frustratie de grond in met de woorden 'klein eikeltje, de bevolking van Liernu zal u nooit vergeten'.

Het jaar daarvoor won de Nagelboom van Voeren voor zijn helende werking. Mensen met kwalen wreven een nagel over de pijnlijke plek en sloegen diezelfde nagel in de boom. Zo kon het gezonde hout de pijn absorberen. Zeker winnaar-waardig, maar spijtig genoeg geraakte hij niet in de top drie van de Europese verkiezing.

Neem dus voor 30 juni een foto van jouw boom en stuur hem door via de website: www.boomvanhetjaar.be. Tijdens de week van het bos in oktober wordt bekend gemaakt wie zijn strijd mag verderzetten.

Nele Van Rompaey

Onze partners