Bomen die weinig onderhoud vragen

20/02/12 om 18:47 - Bijgewerkt om 18:47

Bron: Knack Weekend

Wij hebben een redelijke grote tuin in een - vorm. en zouden graag om de hoek van de 'L' een bos maken. Nu is de volledige tuin gras. Maar we zouden graag een bos hebben en in het andere gedeelte knusse hoekjes. Welke bomen plaats je best in een bos met het minst onderhoud?

Bosbomen vragen weinig onderhoud, snoeien hoeft zo goed als nooit - bomen die dicht tegen elkaar staan, stoten zelf hun onderste takken af en dwingen zichzelf vertikaal te groeien. Blad ruimen hoeft ook al niet - herfstblad onderdrukt onkruid en composteert.

Combineer snelle groeiers (berk, els, veldesdoorn) met tragere groeiers die uitgroeien tot meer karaktervolle bomen en ecologisch ook waardevoller zijn (bv. eik, kastanje). Deze bomen zijn in de kwekerij te vinden onder (goedkoop, veelal 1 meter hoog) bosgoed (met naakte wortel). Plant een plant per vierkante meter tot een plant per drie vierkante meter. Na enkele jaren kapt u de snelle groeiers, zodat de tragere bomen meer ruimte krijgen.

Op veeleer natte grond komen ook wilg in soorten en es in aanmerking. Focust u op een rijk dierenleven in het bosje, plant dan zeker ook meidoorn, vogelkers en lijsterbes aan. Populier laat u beter achterwege. Hij groeit te hoog uit en is te geweldig voor een gemiddelde tuin. Succes, Marc.

Onze partners