Bijen houden: hoe begin je eraan?

23/04/15 om 15:41 - Bijgewerkt om 15:43

Je wil zelf bijen houden, maar weet niet hoe eraan te beginnen. Het boek 'Bijen houden voor iedereen' van Jeroen Vorstman bevat praktische informatie over honingbijen en bijenkasten. Zo kan je zelf aan de slag.

Bijen houden: hoe begin je eraan?

Bijen houden voor iedereen is een startersgids voor beginnende imkers. © Jeroen Vorstman

Of je nu bijen wil houden om hun voortbestaan te garanderen, voor de bestuiving van bloemen in je achtertuin of simpelweg omdat je wil genieten van heerlijke honing...je hebt praktische kennis nodig. Maar waar begin je? 'Bijen houden voor iedereen' is een inspiratiebron voor beginnende imkers. Het boek neemt je stap voor stap mee in de wereld van het bijen houden. Van voorbereiding en aanschaf van bijenkasten tot het daadwerkelijk uitvoeren van de taken waarvoor een imker verantwoordelijk is.

Bijenkennis vergaren

Om bijen te kunnen houden, moet je voldoende kennis vergaren over hun leefwijze. Het eerste hoofdstuk van het boek wijdt zich dan ook volledig aan de verschillende soorten bijen die in een kolonie voorkomen, de taken die zij uitvoeren en de manier waarop zij verbonden zijn met de natuur. Verder wordt de werking van de bijenkasten uitgebreid uitgelegd. Je krijgt een overzicht van het nodige materiaal en een stappenplan helpt je een bijenkast met bijenvolk van A tot Z opbouwen en onderhouden. Achterin het boek vind je ook een jaarplan, met per maand een lijst van taken die je als imker nauwgezet moet opvolgen.

Over de auteur

'Bijen houden voor iedereen' is geschreven vanuit de praktijk. Auteur Jeroen Vorstman werkte jarenlang als bijenonderzoeker bij 'Praktijkonderzoek Plant en omgeving', een onderzoekscel van de universiteit van Wageningen. Zijn hobby als imker groeide uit tot een professionele imkerij met ruim 100 bijenvolken. Daarnaast werkt hij voor de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, die de belangen van de Nederlandse imkers behartigt. Met zijn boek hoopt hij zijn kennis als imker te delen.

Lees meer over:

Onze partners