Adellijke aquarellen

01/07/13 om 18:12 - Bijgewerkt om 18:12

Bron: Knack Weekend

Zomertip 5: In de Nationale Plantentuin van Meise brengen 40 unieke plantenaquarellen de tuin van Prins Charles in beeld.

Adellijke aquarellen

Prins Charles nodigde de beste botanische illustratoren ter wereld uit om aquarellen te creëren van de planten rond zijn landhuis in Highgrove. Het werd een werk van lange adem: ruim vier jaar werd eraan gewerkt. Het resultaat is een reeks van 124 unieke, botanische aquarellen die werden gebundeld in een tweedelig boekwerk: de Highgrove Florilegium. De kwaliteit is dan ook subliem en uniek en de oplage is zeer gelimiteerd. Er werden slechts 175 exemplaren vervaardigd. Het Highrove Florilegiums plaatst zich in een oude traditie van geïllustreerde botanische werken zoals het 'Plantarum historia succulentarum' van Augustin Pyramus de Candolle geschreven in de 19de eeuw en rijkelijk geïllustreerd met de beroemde aquarellen van Pierre-Joseph Redouté.

Ook de lay-out van het werk weerspiegelt vakmanschap en traditie: luchtige bladschikking, gemarmerd papier, een kwaliteitsvolle reproductie van de kleurplaten, gebonden in geitenleer en inleg in bladgoud. Ook de afmetingen zijn het vermelden waard. Het werk is 60 cm bij 46 cm en weegt maar liefst 45 kg per volume!

Na Londen, New York, Los Angeles, Amsterdam en Berlijn is de Nationale Plantentuin van België aan de beurt om dit prestigieuze Highgrove Florilegium tentoon te stellen. Nog tot 29 september kunt u er een exemplaar van het fraaie boekwerk én veertig originele aquarellen bewonderen.

Alle praktische info vindt u op de website: www.plantentuinmeise.be.