5 x aanbevolen tuinlectuur

02/06/16 om 14:31 - Bijgewerkt om 15:49

Het voorjaar is rijk aan tuinboeken. Zo rijk dat je vaak door de bomen de boeken niet meer ziet. Dit zijn er in alvast vijf die niet misstaan in de kast van de tuinliefhebber.

5 x aanbevolen tuinlectuur
5 x aanbevolen tuinlectuur

© GF

Een moestuin beginnen van Silke Kluth (Kosmos uitgevers) is een overzichtelijk en mooi vormgegeven boek dat stap-voor-stap uitlegt hoe je aan een moestuin kan beginnen. Kluth doet dit aan de hand van drie perken waarin de groente zijn ingedeeld volgens hun voedingsbehoeften: groot (courgettes bijvoorbeeld), gemiddeld (wortelen, radijzen) en weinig (snijbiet). Die beschrijft ze seizoen per seizoen, twee jaar lang. Een ideale leidraad voor startende moestuiniers.

5 x aanbevolen tuinlectuur

© GF

Zelf zaden kweken van Velt (Uitgeverij Jan van Arkel) is echt een boek voor wie al (wat) ervaring heeft in het moestuinieren en overweegt om zaad uit eigen tuin te winnen. Het is een degelijk, informatief werk waarin een deel basiskennis over bloemen, zaden en vruchten wordt meegegeven en waarin ook aandacht is voor praktische zaken. Wat heb je precies nodig? Hoe zaadteelt plannen? Hoe zaden oogsten, schonen, drogen en bewaren.

5 x aanbevolen tuinlectuur

© GF

Natuurlijk tuinieren van Bob Flowerdew (Uitgeverij Terra) is een van die basiswerken die je in huis wil hebben als je biologisch, ecologisch en organisch wil moestuinieren. De eerste editie van dit boek (2012) werd grondig herzien. Flowerdew legt de basispricipes haarfijn uit en zet je aardig op weg. Het accent ligt heel duidelijk op de nutstuin. Zowat alles komt aan bod: bloemen in de moestuin, de indeling van de tuin, de natuurlijke schoonheid van je tuin, groeten, fruit, kruiden, oogsten en bewaren... 271 pagina's boordevol informatie en mooi geïllustreerd met tientallen foto's.

5 x aanbevolen tuinlectuur

© GF

De planten voor ieders tuin van Jan Hendrickx en Harry van Trier (Stichting Kunstboek) is ook zo'n boek dat je als beginnende tuinier graag in huis haalt. In dit werk staat de siertuin centraal. Het beschrijft 250 bloemen, planten, heesters en bomen. Ze worden telkens summier en zeer overzichtelijk voorgesteld, met veel icoontjes en handige uitflapcovers. Elke beschreven plant heeft ook QR-code die je toegang geeft tot nog meer informatie. De twee auteurs zijn plantenkenners en wilden geen encyclopedie schrijven, maar basiskennis doorgeven aan al wie van planten en tuinen houdt. Na het overlijden van Harry van Trier vorig jaar is het tegelijk ook een eerbetoon aan een man met een passie voor planten.

5 x aanbevolen tuinlectuur

© GF

In 52 projecten voor de stadstuinier doet auteur Bärbel Oftring (Kosmos Uitgevers) precies wat de titel zegt: ze verzamelde groene doe-het-zelfprojecten, een voor elke week van het jaar. Het ene is al grappiger of interessanter dan het andere. Papieren potjes maken om in te zaaien, een plantenklimrek maken, een kruidentuintje van paletten of in glazen potten, beplante schoenen, een mini-vijvertje... Wie een beetje tuiniert, in de stad of daarbuiten, heeft de meeste van deze dingen al wel gezien. Dat is dat ook een boek voor de absoute beginner, die niet veel ruimte ter beschikking heeft en het maximum wil halen uit zijn of haar standstuintje.

Onze partners