4 boeken voor moestuinbeginners

22/08/11 om 14:44 - Bijgewerkt om 14:44

Bron: Knack Weekend

Mocht het u helemaal ontgaan zijn: de moestuin is hot! Het lijkt wel of u elk 'open' plekje wil gaan benutten om zelf kruiden en groente te kweken. Een hele resem boeken wil daarbij helpen.

Mocht het u helemaal ontgaan zijn: de moestuin is hot! Het lijkt wel of u elk 'open' plekje wil gaan benutten om zelf kruiden en groente te kweken. Een hele resem boeken wil daarbij helpen.

Lannoo heeft de hele reeks kleine moestuinboekjes van Peter Bauwens, kweker en specialist in vergeten en/of minder bekende groente en fruitsoorten, uitgebreid met drie titels. Moestuinbasis zet de basics van een goede moestuin nog eens op een rij. Van de samenstelling van de grond over mulch en voeding tot zaaien en oogsten. Tomaten leert u alles over deze sappige vrucht die in kleur kan variëren van geel over oranje en rood tot groen en zelfs paars. De zaai-, plant- en oogsttips zijn aangevuld met enkele recepten. Moestuin in pot is gericht op diegenen die geen grote tuin hebben of zich niet meteen willen wagen aan een groots opgevatte opbrengsttuin. Maar het kweken in potten en bakken stelt zo zijn eigen eisen i.v.m. de grootte van de potten, de waterhuishouding en de voeding. (12,99 euro/deel).

Met Meiden in de moestuin leert Alex Mitchell (Kosmos Uitgevers, 14,95 euro) hoe u kunt kweken zonder al te veel in de aarde te wroeten. Met veel aandacht voor het kweken in potten, een beschrijving van een aantal courante moestuinplanten en concrete aanwijzingen om tot resultaat te komen. Leuk en hip, ook qua vormgeving.

Eskabee is een nieuwe imprint van Stichting Kunstboek waar een reeks praktische lifestyleboeken zullen worden ondergebracht. Eerste in de rij is Je eigen groenteuin op 1 m² van anne-Marie Nageleisen (19,95 euro). Dit is een heel praktische benadering van de moestuin, opgebouwd in vierkanten van maximaal 120 x 120 cm, met suggesties voor het plannen, stap voor stap uitleg bij de soortbeschrijvingen en tientallen tips. Eigenlijk het meest praktische moestuinboek in deze rij.

In Natuurlijk! (Borgerhoff & Lamberigts, 17,95 euro) legt groenjournaliste Laurence Machiels u in 10 stappen uit hoe u uw tuin ecologisch(er) maakt. De klemtoon ligt vooral op het plezier van het tuinieren en hoe u door milieuvriendelijk te werken in de tuin ook de natuur een handje helpt.

Onze partners