3 x vijverwerken

13/10/11 om 15:16 - Bijgewerkt om 15:16

Bron: Knack Weekend

De herfst is het ideale moment om de vijver onder handen te nemen.

Het is niet omdat het herfst is en omdat de winter zo stilaan in aantocht is, dat er in de tuin niets meer te doen valt. Integendeel. Dit is het moment om tijdplannen te maken, een vijver aan te leggen of de bestaande vijver op te kuisen. Drie tips.

1. U droomt van een tuinvijver? Stel de aanleg ervan niet uit: nu aangelegd, is hij in ecologisch evenwicht tegen het voorjaar. Kies een plek waar de zon ongeveer vier uur per dag schijnt, maar schuif de vijver niet onder of tussen bomen. Het verplicht u om elk jaar herfstblad weg te vangen. Met een watervolume gelijk aan de vijveroppervlakte vermenigvuldigd met 85 cm zit u prima. Compenseer daarom ondiepe zones met ruim voldoende diepte meer centraal in de vijver. Tenzij u gaat voor een overvloed aan zuurstofplanten als vederkruid en hoornblad, kan uw vijver niet zonder filterinstallatie, eventueel een plantenfilter met een rijke aanwezigheid van gele lis. Alle water moet viermaal daags deze plantenfilter passeren en wordt aan de tegenoverliggende zijde terug de vijver ingepompt. Andere filtersystemen kunnen natuurlijk ook, het zijn vaak technische hoogstandjes. Ook qua waterdichtingsmaterialen hebt u een ruime keuze. Voor een doe-het-zelf vijver is een EPDM-folie het meest geschikt; hij is gemakkelijk te verwerken, elastisch maar tegelijk wortelwerend en uv-bestendig. Laat de vijver niet langer leeg dan nodig; grondwater kan de vijverkuip uit de grond drukken. Gebruik als het even kan regenwater of opgepompt grondwater om de vijver te vullen. Leidingwater is te kostbaar. Vanaf nu mag de natuur zijn gang gaan, maar help eventueel toch nog een handje door in een tuin- of vijvercentrum gevriesdroogde bacteriën te kopen en deze in de uitstroom van de filter te strooien.

2. Controleer de stroomaansluiting van uw tuin- of zwemvijver. Zijn de stopcontacten en schakelaars spatwaterdicht? Vervang ze indien een dekseltje of afdekplaatje verdween of scheurde. Elke druppel insijpelend water kan kortsluiting veroorzaken. Ook de transformator voor een 12 volt tuin- of vijververlichting moet spatwaterdicht zijn. Is hij dat niet, dan moet hij onder dak worden opgesteld. Kort de stroomkabel van 220 volt voor tuinverlichting, vijverpomp of vijverfilter nooit in. Standaard zijn stekker en kabel waterveilig met elkaar verbonden. Installeer een timer, zodat pomp en filter alleen tijdens welbepaalde uren actief zijn. Het spaart energie. Zijn ze toe aan vervanging, kies dan voor een toestel dat uitblinkt in efficiënt energiegebruik. Er bestaan zelfs pomptypes met 'Seasonal Flow Control' (SFC), die hun pompdebiet en dus ook energiebehoefte afstemmen op de watertemperatuur en de vijvernoden.

3. Slechts weinig tuinbezitters zien graag een reiger aan de rand van hun tuinvijver staan. In de winter zijn deze ranke vogels voornamelijk aangewezen op vijvervissen om te overleven. Bent u op uw vijvervissen gesteld maak het de reiger dan duidelijk. Het kan door een plastic reiger in de tuin te halen. Reigers houden niet van gezelschap, tot ze weten dat het om een nepvogel gaat. Dan gaan ze er zich zelfs naast posteren. Hetzelfde voor spiegels in of aan de vijver. Meer afdoend zijn nylondraadjes rond de boord van de vijver. Ze moeten dan wel zo staan dat de reiger er niet overheen kan of zijn vangbeweging onmogelijk maakt. Onder de naam 'reigerafweer' worden deze draadjes wel eens gecombineerd met het geroep van een pad of een ander geluidssignaal. Ook hier raken de vogels aan gewend. Dat lijkt minder het geval te zijn sproeiers met bewegingsvoelers die telkens de vogel - maar ook u - in de buurt van de vijver komt, een sterke straal water richting de bezoeker sturen.

Tekst: Marc Verachtert