Nest nr. 04 | 29 maart 2019

cover Nest

Lees Nest digitaal

Volkshelden vroeger, hipsters vandaag

Web weergave

Boris Beaucarne

Boris Beaucarne is een estheet in hart en nieren. Als hij niet met zijn Bic Cristal Blue aan een tekening werkt, dan is hij wel bezig met twintig romans tegelijk. Maar net zo goed vertrekt hij opeens met de noorderzon of schuift hij aan bij een van de sterrenkoks die hij tot zijn vrienden mag rekenen. Een openhartig gesprek met een door en door authentieke man.

DE WERELD VAN...

Verborgen sixties geluk

In het straatbeeld van Schoten valt deze villa, een ontwerp van architect Luc (Ludovicus) Denies, op door de strakke gevel: je ziet een lange horizontale lijn, alleen onderbroken door een smalle verticale opening. Zo vang je een glimp op van het volume erachter. Pas als je binnengaat, opent de riante ruimte zich.

KOM BINNEN

"Kom maar op met die on-Hollandse glamour"

Je moet het maar durven om van het gemoedelijke Amsterdam te verhuizen naar het stoere IJmuiden. Nochtans nam modefotograaf Fritz Kok dat kordate besluit toen hij de kans kreeg om het oude postkantoor om te toveren tot een elegante maritieme woonloft, waar wonen en werken samenvloeien.

KOM BINNEN

Plankenkoorts

Zet je houten vloer in de verf en je interieur krijgt meteen een compleet nieuwe look. Met deze tips vind je een product naar jouw smaak.

ONDER DE LOEP

Instapklaar is relatief

Het huis van Sofie en Steven uit 1881 ademt geschiedenis. De architect is geboekstaafd in de annalen. Rik Van Looy was hier kind aan huis. En Stevens grootouders bevolkten deze woning met hartverwarmende herinneringen. Het hoeft dus niet te verwonderen dat dit pand gerenoveerd werd met veel respect voor het verleden. Sofie vertelt.

INSTAPKLAAR IS RELATIEF

Tafels van vermenigvuldiging

Ideaal voor grote gezelschappen en een hit bij de kleine mens: picknicktafels zijn verkrijgbaar in verschillende gedaantes, formaten en kleuren. Met of zonder geïntegreerde bank.

MOODBOARD

Buiten brandt de lamp!

De tijd om knus binnen te zitten is voorbij, het groen om ons heen en de buitenlucht lonken, zowel op het platteland als in de stad. Nest verkende de jongste trends op het vlak van tuininrichting en stelt drie omgevingen voor om even van de wereld te zijn: een stadsbalkon, een terras en een tuin.

HET NIEUWE LUIEREN IN DE TUIN

Eigen wijze ijsjes

Er bestaan heel wat manieren om zelf ijs of sorbets te maken, van supersimpel tot gesofisticeerd. En daar heb je echt geen ijsmachine voor nodig. Een kleine eigen smaaktwist doet wonderen.

COOL EN VERRASSEND

Tomaten in een handomdraai

Je eerste indruk als je de tomatenserres van Stoffels in Rijkevorsel nadert: groot en industrieel, met enkele flinke reservoirs op het erf. Die blijken achteraf te dienen voor een heel energievriendelijk verwarmingssysteem. Maar als je je daarop concentreert, ga je voorbij aan de meest unieke eigenschap van het bedrijf: het aanbod van bijzondere tomaten en verpakkingen, gericht op smaak en duurzaamheid.

TOMATEN IN EEN HANDOMDRAAI

Fruit en groente samen sterk

Fruitsalade heeft iets oubolligs. Tot je de vruchten combineert met hartige ingrediënten! Die doen hun zoetheid beter tot haar recht komen en maken er iets heel nieuws van. Zo pimpt watermeloen een eenvoudig tomatenslaatje en accentueren perziken de frisheid van komkommer.

HARTIGE FRUITSALADES

Chef-kok wordt meester-moestuinier

Na meer dan een kwarteeuw aan het fornuis hing Yvan Janssens vorig jaar zijn schort aan de haak. Hij verkocht zijn restaurant en is nu voltijds tuinier. De kokstuin waar hij vijf jaar geleden mee begon, wil hij volop laten renderen. Hij gaat niet alleen horecazaken bevoorraden, maar Yvan wil ook al zijn kennis meegeven in workshops en andere educatieve projecten.

UIT DE MOESTUIN

Een daktuin in het hart van de stad

In een grootstad beperkt groen zich doorgaans tot een park, een balkon of een voortuin. Maar Hanne en Teun creëerden een daktuin van maar liefst 260 m2. Bovenop een parkeerterrein in Antwerpen legden ze een wild stukje natuur aan, met een serre, een tuinhuis, een bloemenweide en een schommel.

PRAIRIETUIN OP OUDE PARKING

JONAS VAN WELDEN & KIM VANDERCRUYSSEN porseleinfoto's & feestbloemen

Sommige steden blijven lang onder de radar. Ze liggen te ver van Brussel of Antwerpen, er davert geen autosnelweg door en er lijkt niet zo gek veel te gebeuren. Ronse is zo'n stad. Voor een buitenstaander tenminste. Want tal van creatievelingen vielen al voor de lage vastgoedprijzen en het omringende groen van de Vlaamse Ardennen. Zij weten ondertussen beter: Ronse gonst.

RONSE WEER OP DE RADAR

Volkshelden vroeger, hipsters vandaag

De Vlaming viert zijn feestdag niet op 11 juli, maar op de dag van de Ronde van Vlaanderen. Zijn hart klopt nergens sneller voor dan voor de koers. Daar herkent hij zichzelf in, daar ziet hij weer even zijn volksaard opduiken. De grootste Belg is nog steeds een Vlaming: Eddy Merckx. Ook de Walen zijn het ermee eens.

FIETSCULTUUR IN VLAANDEREN

The Only Way is Essex

Er zijn vele redenen om het kanaal over te steken. Zeker als de Britse celebrity chef Jamie Oliver je de smakelijke weg toont. Hij vond in het relatief onbekende graafschap Essex heel wat lekkers: zeevruchten bijvoorbeeld, het unieke zeezout Maldon salt en voor de zoetekauwen de confituur van Wilkin and Sons. Op naar Essex!

VOLG DE CHEFS!