Nest nr. 02 | 25 januari 2019

cover Nest

Lees Nest digitaal

Loftgroen van toen

Web weergave

Aude Regout

Aude Regout leidt samen met haar zus Rue Blanche, de vrouwelijke kledinglijn voor alle generaties die haar moeder meer dan dertig jaar geleden oprichtte. Nest mocht binnenkijken in haar appartement in Elsene en in haar kantoor in Groot-Bijgaarden. Vintage of nieuw, wit speelt de hoofdrol.

DE WERELD VAN...

Zoeklicht gezocht?

Elke maand zetten we bij Nest creativiteit in de kijker waar we blij van worden.

PRIKBORD

Message in a bottle

Start het jaar milieubewust met deze selectie van hervulbare drinkflessen. Vul ze met kraantjeswater en laat de plastic flessen in de supermarkt links liggen. Een kleine dagelijkse stap, maar een grote stap naar een kleinere plastic afvalberg.

THE ESSENTIALS

Pray & Color

De boog mag in 2019 wat minder gespannen wat betreft de inrichting van je interieur. Naast zachte tinten, natuurlijke materialen en het Scandinavisch zwart en wit, is meer kleur in opmars. Gelukkig kan je deze stijlen perfect combineren. Wat herschikkingen en in het oog springende accenten, en we zijn helemaal mee!

PRIKBORD

Prachtig veel plaats om te groeien

Het rijhuis van Kenan Bulut en Sumeyye Ata dateert uit 1925. Ze kochten het in 2016. Door de 400 m2 bewoonbare oppervlakte en de vier verdiepingen kon het hen alles geven wat ze wilden: ruimte voor hun uitbreidende gezin, en de mogelijkheid om er inkomsten uit te halen - ze zijn nu eenmaal ondernemers. Sumeyye begint haar verhaal bij het begin.

RIANT RIJHUIS IN ANTWERPEN

Knappe kop, slank silhouet

Ranke armen, zwierige kabels en peertjes 'met een plus' kenmerken de verlichting ten huize Bulut-Ata. Een selectie wand-, hang- en tafelmodellen waarvan elk onderdeel gezien mag worden.

MOODBOARD

Loftgroen van toen

Jacolin van Manen en David Hagedorn werken in de creatieve sector. Ze kregen de kans om van een casco fabrieksruimte hun eigen industriële loft te maken. Die grepen ze met vier handen. Jacolin vertelt.

NIEUW LEVEN IN DE LEDERLAKFABRIEK

Binnentuin

Met kamerplanten creëer je in een mum van tijd een jungle in huis. Het goede nieuws? Ook wie weinig tijd heeft of niet beschikt over groene vingers, kan zich eraan wagen. Een selectie planten die kunnen uitgroeien tot echte blikvangers, van easy tot lastig.

MOODBOARD

Heerlijk helder

Je kan je huis vullen met goedkope wegwerpspullen of kiezen voor een duidelijke, klare lijn. In het huis van architectenstel Eva en David en hun drie kinderen regeert helderheid. Geen prutswerk, wel doordachte ingrepen, een puur ruimtegevoel en dus tijdloze rust. Voorganger Huib Hoste zou ongetwijfeld goedkeurend knikken.

ARCHITECTURAAL WONEN IN BRUGGE

Laat het knallen en relax

Wat hebben baksteenrood, primair blauw en vijftien tinten wit met elkaar gemeen? Het zijn dé woonkleuren die alle aandacht verdienen in 2019. En ze passen geweldig goed bij knalgeel.

TRENDS VOOR BINNEN IN 2019

Citrustuin in het Pajottenland

Selma Balkis miste de geur en de smaak van de verse citrusvruchten uit Turkije, het land van haar ouders. Daarom besloot ze om ze zelf te kweken. Haar handige man laste drie serres tot één geheel waarin ze een boomgaard vol sappige vruchten kon onderbrengen.

UIT DE MOESTUIN

Zonnige oppeppers

Sinaasappelen, citroenen, kumquats en andere citrusvruchten zitten vol vitamines en zijn wondermiddelen om gerechten te pimpen met hun frisse smaken, tegelijk zuur en zoet. Je kunt ze gebruiken van aperitief tot dessert.

CITRUSVRUCHTEN

Graag traag

Traag garen is een excellente manier om wat taaiere vleessoorten zoals stoofvlees, buikspek of varkensschouder heerlijk zacht te maken. Er is namelijk niet alleen warmte, maar vooral ook tijd nodig om het collageen dat de vezels verbindt op te lossen. Maar je kunt het ook met groenten, of gewoon met mals vlees, dat door trage garing veel meer smaak en vocht vasthoudt. Dat betekent bovendien dat je meestal maar weinig vetstof nodig hebt. Waar wacht je nog op? Haast je langzaam!

ALS TIJD BETER GAART DAN WARMTE

"Heb je een bijzonder verhaal, vertel het dan"

De grootvader van Peter Boonen maakte en verkocht al hoeveproducten in de jaren 30. Zijn vader zette die traditie voort. Dat maakt Catharinadal een van de oudste bedrijven met continuë hoeveverkoop in Vlaanderen. Peter leidt de kaasmakerij, zijn broer Bert het melkveebedrijf en hoevetoerisme. Alles bij elkaar werken hier 12 mensen. Hoe Peter hun permanente zoektocht naar een groter aanbod beschrijft? "Een hobby."

VAN DE KOE TOT DE KAAS

Normandië voor bourgondiërs

Het vraagt maar een korte reis om een van de mooiste en meest romantische streken in Frankrijk helemaal voor jezelf te hebben. In het laagseizoen betekent Normandië: wandelen langs lange lege stranden en genieten van fruits de mer in gemoedelijke brasserieën. En ook nippen van de calvados en de cider van de streek, want die behoort tot de wereldtop.

WINTERSE TRIP NAAR DE FRANSE KUST

Pleidooi voor een milder leven

Sinds ik het roeien ontdekte, besef ik weer hoe belangrijk een hobby buiten het werk is. Of het nu om duiven melken, roeien of boogschieten gaat, met een hobby neem je de tijd om de tijd te vergeten, om iets samen te doen met andere mensen en om iets nieuws te leren. En dat is heilzamer dan we denken.

TIJD VOOR JEZELF

Winter op het water

Het kwik komt amper boven nul. In een dicht bos hobbelen twee terreinwagens langzaam langs een pad omlaag door een diepe laag van sneeuw en modder. De vijf mannen in de wagens kijken uit naar het avontuur dat begint aan de oevers van de Semois.

VAARAVONTUUR OP DE SEMOIS

Smelten voor sneeuwklokjes

Voor Rika en Pieter van Delden begint de lente al in februari. Miljoenen sneeuwklokjes vormen dan een bloeiend tapijt. Samen met haar man Pieter geniet Rika van het bezoek dat dan uit alle windstreken van Europa speciaal naar hun grote bezoektuin Tuinfleur komt voor de vroegste lentebloeiertjes.

SNEEUWWIT LENTEGELUK

Bloemen & Planten

Voor de vogels weer aan het fluiten gaan moeten we nog even door een maand waar alles mogelijk is, van sneeuwbuien tot de eerste zwakke, maar zeer welgekomen lentezon. De tuin is nog een paar weken in rust, maar vergis je niet. Er moet gestekt worden en we kijken alweer uit naar de talrijke vogels.

DEZE MAAND IN DE TUIN

Moestuin

Februari is een rustige overgangsmaand. De lente is in zicht, maar toch blijven de echte voorjaarsklusjes nog even uit. Al komt daar natuurlijk snel verandering in. Wie later dit jaar wilt genieten van zijn of haar eigen kweek, moet de nodige voorbereidingen treffen. De eerste echte zaaironde dient zich aan en de bodem kan inmiddels wat extra zorg gebruiken. Handen uit de mouwen!

DEZE MAAND IN DE TUIN

Stadstuinieren

Een grote tuin hebben is heerlijk, maar wat als je in de stad woont en het moet zien te redden met een kleine stadstuin, een balkonnetje of een zonnig terras? Ga aan de slag met potten, maak je balkon lenteproof en plant klimmers, om van die kleine plek een echte groene oase te maken. Wedden dat de lente er straks een stuk leuker uitziet?

DEZE MAAND IN DE TUIN