Nest nr. 11 | 19 oktober 2018

cover Nest

Lees Nest digitaal

#woke uplikethis

Web weergave

Crazy kleuren en kunstige kitsch

Tussen 1980 en 1987 zorgde de Memphis Group, ontstaan in Italië, voor een omwenteling in de interieursector. Het idee was om te kappen met de goede smaak, die sommige ontwerpers veel te gelikt vonden. De laatste designstroming van de twintigste eeuw staat nu weer helemaal in de spots.

PRIKBORD

Daar komt de ruit

Het gaat uitstekend met Burberry, Burlington & Company. Dit najaar is ruiten troef in mode- en designkringen.

PRIKBORD

Let's go nuts

Tsjaikovski heeft met deze selectie niets te maken. Eén ding staat wel vast, deze notenkrakers doen wat moet: ze kraken jouw noten niet in duizend stukken maar breken ze netjes open.

THE ESSENTIALS

De wereld van... Atelier Turquoise

Voor strak en minimalistisch keramiek ben je bij Kristien aan het foute adres. In haar verrassende herenhuis in Gent maakt ze het meest kleurrijke en intuïtieve aardewerk, met als naam Atelier Turquoise. Haar keramiek is weinig Vlaams, ze laat zich liever inspireren door het zuiden: "Die warme sfeer, de open mensen en vooral dat spontane!"

DE WERELD VAN ...

Terug naar Twickel

Vlak bij Ambt Delden in Twente ligt landgoed Twickel, bijna zeven eeuwen oud en 4300 hectare groot. Jeroen Worst groeide hier op maar woonde lange tijd in Gent, waar hij samen met Ann Vereecken Studio Simple oprichtte. Via Stichting Twickel kregen Ann en Jeroen de unieke kans om een boerderij uit 1895 in erfpacht te huren. Ze leiden er nu een consequent duurzaam leven.

WAAR DESIGN RIJMT OP NATUUR

Zwart hout in het groen

Acht jaar geleden besloten fotografe en styliste Aurélie Lécuyer en haar man Jean Christophe weg te trekken uit Parijs, richting zee en natuur. Met al enkele succesvolle renovaties achter de rug voelden ze zich klaar om dit keer van nul af aan te beginnen. Samen met architect Thomas Walter van Atelier Ordinaire lieten ze hun creativiteit de vrije loop, halfweg tussen Nantes en de Atlantische kust.

JAPANSE INVLOED AAN DE FRANSE WESTKUST

Voor de draad ermee!

Door hun open structuur zorgen objecten en meubels in draad voor luchtigheid en een gevoel van ruimte in het interieur.

MOODBOARD

Groen paradijs vlak bij Parijs

Verscholen in de uitgestrekte bossen van Rambouillet, op een uurtje rijden van Parijs, ligt Le Barn. Een weekend in dit boetiekhotel voelt als een logeerpartijtje in het stijlvolle landhuis van Franse vrienden, te midden van de paarden.

LOGEREN IN LE BARN

Vuur & klei

In een oude haard brandt het vuur het warmst... Het is een uitvinding van duizend jaar geleden, maar nu is ze helemaal terug: de tegelkachel, aan de buitenzijde bekleed met tegels van klei of aardewerk.

ONDER DE LOEP

Round, round, round you go

Intieme etentjes, geanimeerde gesprekken, samen spellen spelen of in je eentje zitten puzzelen: altijd is de tafel het middelpunt. Rond of ovaal heeft ze nog een streepje voor: niemand zit dan immers op het hoekje. Nest zocht in het aanbod van dit najaar de mooiste tafels en stoelen bij elkaar.

SHOPPING TAFELS EN STOELEN

Jong geleerd smaakt altijd beter

Amélie Lelangue zag het allemaal met eigen ogen: papa bewerkte de moestuin en mama verwerkte de oogst in de keuken, seizoen na seizoen. Die traditie zet ze voort, want volgens haar is er geen betere manier om haar zoontje de smaak van groenten te leren waarderen.

UIT DE MOESTUIN

Chic & copieus comfort food

Zijn liefde voor de betere worst leverde de Gentse Jeroen Tavernier het pseudoniem Monsieur Boudin op. Onder die naam draait hij ambachtelijke witte pensen, gevuld met kwaliteitsvlees van het Brasvar-varken en gedurfde kruidencombinaties. Jeroen werd pensenkoning in bijberoep, naast zijn job als communicatiemedewerker in kunstencentrum Vooruit.

VAN MANNENONDERONSJE TOT LEKKER DRAAIEND BEDRIJF

Beter dan Brits

Poederroze muren, fluwelen zetels en beschilderd servies van porselein. Welkom in het feeërieke decor van de high-teasalons van de Antwerpse bakkerij Domestic. Sit back, relax, en geniet van de totaalervaring van verrukkelijk fingerfood, een geurig kopje thee of - why not - een afternoon cocktail.

RUIM TIJD VOOR HIGH TEA

Hoe de Belgian mum de wereld verovert

Liefst tachtig miljoen chrysantenstekjes stuurt Gediflora jaarlijks naar kwekers in drie continenten. Het bedrijf heeft veertig vaste werknemers en tussen mei en oktober bovendien zo'n zeventig seizoenarbeiders, maar Elien Pieters is er trots op dat dit nog altijd een familiebedrijf is, met, zoals ze zegt, "een één op één relatie met de klanten." Of hoe je een wereldspeler kunt worden in een klein segmentje van de bloemenmarkt.

CHRYSANTEN VAN JUNI TOT OKTOBER

Voor de natuurkick en voor de kost

Met flink wat scepticisme ging ik op pad met Jeroen, die een jachtgrond pacht in het Duitse Niederkrüchten. En wat bleek? Er sneuvelden meer vooroordelen in mijn hoofd dan dieren op het veld.

DE MAGIE VAN DE JACHT

De jager, loslopend wild?

Ooit was wild levensbelangrijk voedsel en moesten roofdieren liefst worden uitgeroeid. Vandaag ligt dat anders. De jacht is een moeilijke evenwichtsoefening geworden tussen de vele aanspraken van de mens, en een kwetsbaar wildbestand in een krimpend leefgebied. Bij de opening van het nieuwe jachtseizoen neemt Nest het fenomeen even in het vizier.

ZIN EN ONZIN VAN DE JACHT

Baden in het bos

Tenzij u op een onbewoond eiland leeft, hebt u er al van gehoord: shinrin-yoku of bosbaden, het Japanse concept van mindful van de natuur genieten. Dat goed is voor lichaam en geest. Wij gingen het uittesten in Zuid-Tirol.

TEST ZELF DÉ NATUURTREND VAN 2018

Wandelen als therapie

Een wandelcoach helpt je levensknopen te ontwarren terwijl je samen door de natuur loopt. Hoe gaat dat in z'n werk?

TEST ZELF DÉ NATUURTREND VAN 2018

#woke uplikethis

De Deense term hygge (uitspreken met een uu) mag dan ondertussen ingeburgerd zijn, op de vernieuwde lifestylebeurs Inside weten ze dat sommige plekken zich gemakkelijker lenen tot gezelligheid, ontspanning en verbondenheid dan andere. Nest deed de test in een Slow Cabin, op een geheime locatie ergens in Vlaanderen.

STOP DE KLOK IN EEN SLOW CABIN

Droogtevrees

Het kwik steeg soms tot bijna veertig graden en er viel maandenlang nagenoeg geen druppel hemelwater. De zomer van 2018 was nog heter en vooral veel droger dan die van vorig jaar. Met mijn hoogtevrees heb ik leren leven. Maar droogtevrees? Dat is andere koek.

HOFHINTS en TUINTIPS