Waarom meer bomen in steden geen kwaad kunnen

21/03/18 om 08:48 - Bijgewerkt op 04/04/18 om 14:45

Woensdag 21 maart is het International Day of Forests. Het initiatief werd in leven geroepen door de Verenigde Naties en heeft dit jaar als thema 'bossen en duurzame steden'.

Waarom meer bomen in steden geen kwaad kunnen

Onze steden mogen groener © © Sonia Chapelle

In 2015 was 23% van de Belgische oppervlakte bosgebied (bron: Statbel) maar dat kan beter. Zo zouden we gerust meer bomen in een stad mogen planten, zegt de Verenigde Naties. Zo'n 6 biljoen mensen wonen in de stad en dat is meer dan ooit tevoren. Bomen zouden van een vervuilde stad een schoner, groener en gezondere plaats maken voor te leven.

Alleen maar voordelen

Bomen geplaatst in stedelijke gebieden filteren schadelijke verontreinigende stoffen uit de lucht en houden het geluid tegen van dichtstbijzijnde wegen en fabrieken. Verder zorgen ze ervoor dat de lucht tot 8 graden koeler kan worden.

Bossen in en rond steden helpen ook bij het filteren en reguleren van drinkbaar water. Doordat de bomen in hun stam en takken veel water opslaat, voorkomen ze soms overstromingen. Verder zal de biodiversiteit in de stad een grote stap vooruit zetten.

Bron: Verenigde Naties

Tekst: Cato Geeroms