Teusje: (h)eerlijk biertje

04/05/18 om 14:36 - Bijgewerkt om 14:35

De zon schijnt, het tuinmeubilair staat buiten. Wat dacht je van een eerlijk lekker fris biertje? Oxfam Oostende bracht voor haar 20ste verjaardag het verrassende Teusje op de markt, waarvan de opbrengst integraal naar Oxfam Solidariteit gaat.

Teusje: (h)eerlijk biertje

De twintigste verjaardag van de Oxfam tweedehandswinkel in Oostende wilde het geëngageerde team niet zomaar laten passeren. Het was vrijwilligster Sharon Deschacht die op het idee kwam om een fairtradebiertje te laten brouwen.

The making of

Tijdens een teambuilding met een 10-tal medewerkers van Oxfam solidariteit werd er gebrainstormd over het jubileumbiertje. Als eerste werd de naam beslist. Ze kwamen al snel overeen dat 'Oxfam Teusje' heel toepasselijk is; 'Teusje' betekent in het West-Vlaams 'drankje' of 'slok'. Daarna volgde de belangrijkste beslissing: hoe moet een Oxfam Teusje smaken? "We vonden het belangrijk dat er iets van Fairtradeproducten aan toegevoegd werd. We kozen voor gember, zwarte peper en rietsuiker", vertelt winkelverantwoordelijke van Oxfam Oostende Leslie Wets. Het resultaat is een stevig blond biertje van 7,5°.

Geen klein bier

Ze besloten 500 liter bier te brouwen. De Oxfam Teusjes worden aangeboden in flessen van 75 cl die je kan kopen voor 10 euro. "Het bier is momenteel enkel te koop bij Oxfam Oostende, maar binnenkort ook in Knokke en Brugge. Zaterdag 5 mei organiseert Oxfam een groot feest in Tour&Taxis waar het bier ook te koop zal zijn." De opbrengst gaan integraal naar Oxfam solidariteit.

Teusje: (h)eerlijk biertje

Vrijwilligers welkom

Het team van de tweedehandswinkel van Oxfam Oostende bestaat uit Marijke Laperre, Anneke Alderweireldt, Leslie Wets en een 30-tal vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat de 400 m2-grootte winkel goed blijft draaien. "Mensen kunnen in onze shop terecht voor het kopen van kledij, boeken, muziek, computers en allerhande brocante of voor een schenking van deze producten." Voor het sorteren van alle materialen kunnen ze bij Oxfam Oostende altijd nog wat hulp gebruiken. "We zijn steeds op zoek naar vrijwilligers die zich een viertal uurtjes per week kunnen vrijmaken."

Tweedehandswinkel Oxfam Oostende is elke dinsdag t.e.m. zaterdag geopend van 10 tot 18 uur.

Onze partners