Je eigen Swapfiets voor 15 euro

28/02/18 om 13:51 - Bijgewerkt om 17:27

Als je in Leuven een fiets met een blauwe voorband ziet rijden, is dat eentje van Swapfiets. De Nederlandse start-up van drie studenten biedt een fietsservice aan en is eind februari geland in Leuven.

Je eigen Swapfiets voor 15 euro

De Swapfiets herken je aan zijn blauwe voorband. © Swapfiets

Swapfiets is niet zoals Mobit of Velo. Het unieke aan dit concept is dat je een eigen fiets krijgt. "Bij een deelfiets kan iedereen de fiets meepakken en ben je er dus nooit zeker van dat je hem kan gebruiken", zegt medeoprichter van Swapfiets Steven Uitentuis. "Met Swapfiets ben jij de enige die de fiets gebruikt. Je mag hem mee naar huis pakken en zetten waar je wilt."

Voor een vast bedrag per maand (17,5 euro en 15 euro voor studenten) kan je een abonnement nemen bij Swapfiets en een fiets huren. Als die fiets kapot is, komt er binnen de twaalf uur een fietsenmaker. "De fietsenmakers zijn allemaal in dienst van Swapfiets. Op het moment dat er iets mis is met je fiets kan je ons bellen, sms'en of e-mailen en dan komen ze naar jou waar en wanneer je wilt", legt Uitentuis uit. Indien ze je fiets niet binnen het kwartier kunnen repareren, krijg je een nieuwe fiets.

Strengere regelgeving

De oprichters van Swapfiets

De oprichters van Swapfiets © Swapfiets

Het idee voor Swapfiets kwam er toen de studenten iemand zagen voorbijrijden op een oude fiets, die rammelde en bijna uit elkaar viel. "We vroegen ons direct af hoe we dat konden oplossen. Een student heeft altijd een degelijke fiets nodig", zegt Steven. Bedrijven zoals Spotify en Netflix inspireerde hun om een abonnement vorm te gebruiken.

In Nederland heeft Swapfiets 27.500 klanten en ze hopen in België even succesvol te zijn. Er is geen verschil in de service maar de fiets moest wel een tikkeltje anders. "De regelgeving over fietsverlichting is strenger in België dus we konden niet dezelfde fietsen gebruiken." Nog dit voorjaar wil Swapfiets Antwerpen, Gent en Luik veroveren.

Wil je ook een fiets huren? Neem eens een kijkje op de website.

Tekst: Cato Geeroms

Onze partners