3 x rond de Noordzee met Arnout Hauben

14/02/19 om 17:04 - Bijgewerkt op 15/02/19 om 12:19

Was jij ook een van die 850.000 kijkers die de allereerste uitzending van 'Rond de Noordzee' volgden op Eén? In dit gloednieuw reisprogramma verkent Arnout Hauben de grenzen van de Noordzee. Daarvoor legde hij meer dan 5000 kilometer af in bijna 100 dagen. Dat vroeg om meer dan alleen een televisieprogramma: 'Rond de Noordzee' kreeg op drie manieren vorm.

3 x rond de Noordzee met Arnout Hauben

Rond de Noordzee © Koen Broos

Als televisiemaker en mede-oprichter van productiehuis De Chinezen bracht Arnout al tal van bijzondere verhalen van onbekende mensen in beeld. Denk maar aan programma's als 'Weg naar Compostela', 'Ten oorlog' (2013-2016) en 'De helden van Arnout' (2017). Dit keer koos hij voor het verhaal van de Noordzee, en dat van de mensen wiens leven ermee verbonden is. Samen met cameraman Philippe Niclaes en geluidsman en dronepiloot Ruben Callens vertrok Arnout op een 5000 kilometer lange reis langs de Noordzeekusten. Met als esultaat een 10-delig televisieprogramma, een boek in samenwerking met co-auteur Lander Deweer en een tijdelijke fototentoonstelling aan de Nieuwe Gaanderijen van Oostende.

Tocht rond de Noordzee

Iedereen heeft wel een link met de zee. Arnout bouwde als kind zandkastelen aan de kust, Ruben Callens is de zoon van de garnalenprins van Wenduine, Lander Deweer voetbalde ooit nog bij Oostende, ... Toch kijken we vaak niet voorbij onze Belgische kust. 'Rond de Noordzee' probeert daar verandering in te brengen. Het idee van de Noordzeekust als een lange vlakke zandvlakte, volgebouwd met grijze appartementsblokken, liet het trio varen. Te voet, per trein, met de fiets en zelfs per boot ontdekten ze de kustlijnen van acht landen die door de Noordzee in verbinding staan. Ze verruimden hun horizon tot de steile kliffen van Schotland en de groene Sognefjord van Noorwegen tot de kunstmatig aangelegde Afsluitdijk in Nederland en een oorlogsstrand in Frankrijk.

Via spontane ontmoetingen op hun weg werd duidelijk dat de zee heel wat levens bepaalt. Sommigen leven ermee in harmonie, anderen voeren een constante strijd tegen de stijgende zeespiegel, nog anderen geven zich over aan een leven op zee. Zo leren we in 'Rond de Noordzee' een solitaire maar gelukkige boer kennen op het Noorse platteland, maar ook de achtergebleven familie van vissers die met hun boot opgeslorpt werden door de woeste zee. Ook burgemeester Bart Tommelein stelt vast dat alles in Oostende draait rond de zee. "De vraag die wij ons stellen is niet 'Wat kunnen wij doen voor de zee?', maar wel 'Wat kan de zee doen voor ons?'."

Nu klimaatprotesten de actualiteit bepalen, had 'Rond de Noordzee' op geen passender moment kunnen komen. Het toont immers dat een tocht rond de Noordzee niet enkel historische feiten blootlegt, maar ook de directe impact van klimaatverandering op ons heden en de toekomst.

In woord en beeld

3 x rond de Noordzee met Arnout Hauben

© VRT

De keuze voor een televisieprogramma, boek én fototentoonstelling werd niet zomaar gemaakt. "Tijdens de montage van een televisieprogramma valt veel informatie van de plank," vertelt Hauben. Een boek geeft de kans om verhalen nét iets meer diepgang te geven, om hen elk de aandacht te kunnen schenken die ze verdienen.

Nieuwe Gaanderijen

Nieuwe Gaanderijen © Liese Lenaerts

Dankzij het indrukwekkende beeldmateriaal dat Ruben met zijn drone vastlegde, kon ook een fototentoonstelling niet uitblijven. De Nieuwe Gaanderijen in Oostende lenen zich uitstekend, aldus Schepen van Cultuur Bart Plasschaert. "Uit verschillende studies in Vlaanderen blijkt dat museumbezoeken niet zo populair zijn. Als mensen niet naar musea gaan, dan proberen wij de musea bij de mensen te brengen. In de zomer wandelen meer dan 20.000 personen langs de Nieuwe Gaanderijen. Daarmee is het naast het meest toegankelijke, ook het drukst bezochte museum van onze stad." De expositie toont de 27 mooiste stills van de Noordzeekust, in directe confrontatie met de levende zee op de achtergrond.

3x 'Rond de Noordzee'

Televisie: tien weken lang elke dinsdagavond om 20.40 uur op Eén. Ook online te bekijken via VRT NU.

Fototentoonstelling: nog tot en met 31 maart vrij te bezichtigen in de Nieuwe Gaanderijen van Oostende.

Boek: nu in de boekhandel (24.50 euro), uitgegeven Polis