Zomerzoete frambozen

01/06/16 om 11:37 - Bijgewerkt om 12:20

Delicaat, maar o zo lekker! Frambozen combineren mooi met vis, gevogelte en wild. Zonder de desserts te vergeten, natuurlijk.

Zomerzoete frambozen

Frambozen zijn de vruchten van een struikachtige plant die vermoedelijk uit Oost-Azië komt; in prehistorische nederzettingen in China zijn sporen gevonden van wilde frambozen.

De eerste frambozensoort die in Europa in cultuur werd gebracht, was de Rubus idaeus, de rode framboos. Hoewel in de loop van de achttiende eeuw steeds betere frambozenrassen konden worden gekweekt, werden ze pas in de volgende eeuw op grote schaal in Europa en Noord-Amerika aangeplant.

De doornige takken van de frambozenstruik dragen tere witte bloemen waaruit de frambozen zich ontwikkelen. Net zoals braambessen zijn frambozen verzamelvruchten die uit talrijke kleine deelvruchtjes bestaan. Het witte deel in het midden is eigenlijk de bloembodem.

Frambozen zijn meestal rood, maar soms ook zwart, geel, oranje of zelfs wit. Zwarte frambozen worden vaak met braambessen verward. Braambessen hebben echter geen zacht dons op de vruchten.

Was frambozen niet, want ze zuigen zeer snel water op en verliezen meteen hun delicaat aroma. Ze beschimmelen dan vrijwel onmiddellijk. Frambozen rijpen na het plukken niet na. 's Ochtends geplukte frambozen smaken zoeter en blijven iets langer vers.

In de keuken zijn ze door hun hoge zuurgraad perfect bij bereide vis, vooral witte vis, of rauwe vis zoals zalm. Ook bij gevogelte en wild doen ze het goed, zonder natuurlijk de desserts te vergeten.

RECEPTEN:

Salade van aspergekrullen met frambozen en frambozenmayonaise

Zalmtartaar met frambozen, lente-ui en citroen

Eendenborst met compote van rabarber, gember en frambozen

Granité van frambozen en rode wijn met frambozen en vanille-ijs

Troebele gelei van frambozen en citroengras met frambozenroom