Zomertip 11

17/07/12 om 16:29 - Bijgewerkt om 16:29

Bron: Knack Weekend

De hele zomer lang presenteert Nest u allerlei doe-ideeën en uittips, voor een zonnige zomer dicht bij huis. Dit keer ontdekken we Ardense specialiteiten om zelf klaar te maken.

Zomertip 11

De Ardense keuken bestaat overwegend uit rustieke gerechten met nauwelijks bewerkte boerenproducten. De regio biedt echter ook andere hoogstaande ingrediënten die zich moeiteloos lenen voor simpele en smaakvolle recepten.

Wist u dat rond Vielsalm aan het begin van de twintigste eeuw in contracten met boerenarbeiders stond dat hun baas ze maar een beperkt aantal keer per week zalm mochten geven? De rivieren waren toen immers zo visrijk dat zalm spotgoedkoop was. Inmiddels heeft de zalm plaatsgemaakt voor de forel, die vers of als lekker gerookte filets wordt geserveerd.

De natuur zet nog altijd de toon in de Ardense keuken. Zo blijft het najaar het seizoen van wild en paddenstoelen uit de vele bossen die deze streek rijk is. De minder vruchtbare gronden worden gebruikt als weiden voor het vee. En op de akkers en in de moestuinen heeft de aardappel het ook nu nog voor het zeggen.

Als dagelijkse kost is de Ardense keuken niet zo rijk, maar de streek heeft ook wel bijzondere specialiteiten zoals de Ardense ham, de Ardense worst en de Gaume-worst. In deze laatste streek is ook nog een heerlijke vleestaart te vinden, de pâté gaumais.

Als het om lekker eten gaat, vervagen de grenzen al snel. Daarom zijn er in de Ardennen ook klassiekers uit andere streken te vinden, zoals de (Luikse) perensiroop of de vermaarde Herve-kaas, de lieveling van de kaaskenners. Nest ging aan de slag met de lekkerste streekspecialiteiten voor echte Ardense bereidingen. Het resultaat: zeven heerlijke recepten.

Tekst en foto's Jean-Pierre Gabriel

Recepten

Kruidenkommetje

Aardappelen met karnemelk en zalm

Preitaart met gerookte forel

Paardenbloemensalade met Ardense ham en gepocheerd ei

Konijn met pruimen

Wentelteefjes van krentenbrood met in Luikse siroop gesauteerde peren

Luikse koffie

Onze partners