Witloofbox om kinderen witloof te leren kennen.

26/11/14 om 16:04 - Bijgewerkt op 02/12/14 om 13:58

'Onbekend is onbemind' moeten ze in Vlaams-Brabant hebben gedacht. En: 'wij hebben een streekproduct waarop we fier mogen zijn en dat we bekender willen maken bij onze eigen jeugd.'

We waren er natuurlijk niet bij toen de eerste Witloofbox werd gelanceerd vijf jaar geleden. Maar voor de rest zijn we het er helemaal mee eens. Zelf denk ik met veel genoegen terug aan mijn kinderjaren en de bezoekjes aan familie in Berg waar we de kropjes witloof recht van veld mochten opeten. Heerlijk sappig en soms gekruid met wat aarde. Vandaag zijn er nog maar weinig kinderen die witloof lusten, laat staan dat ze weten hoe witloof geteeld wordt.

Om daar aan te verhelpen, werd dus de Witloofbox van Wimmeke W. in het leven geroepen. Hij bestaat uit een teeltkit, met handleiding en lesmateriaal. Scholen die op de actie inschrijven kunnen met de leerlingen aan de slag en als alles goed gaat oogsten ze na drie tot vier weken (meestal net voor de kerstvakantie) de witloofkropjes. Waarna ze natuurlijk meteen geproefd kunnen worden, zo uit het vuistje of in een heerlijk gerechtje.

De Witloofbox is een initiatief van de Dienst Land- en Tuinbouw van de Provincie Vlaams-Brabant en wordt verstrekt aan scholen (die vooraf inschreven) in die regio. Of er ook in 2015 een Witloofbox zal zijn, werd nog niet bekend gemaakt.

Info: www.vlaamsbrabant.be/witloofbox

Onze partners