Voor de hobbykok

05/12/12 om 12:42 - Bijgewerkt om 12:42

Bron: Knack Weekend

Toppers uit de kookboekenkast!

Voor de hobbykok

Voor de juniorkok

'Koken verdomme' is een stripkookboek voor kleine en groet keukenpieten. Chef van dienst is Filip Peeters die de jeugd bij het koken begeleid. Het boek bevat achttien recepten. Van mini-worstenbroodjes over quiche met champignons en wijting tot pannenkoeken met ijs en chocolade. Elk recept wordt uit de doeken gedaan in een fotostrip, waarbij elke handeling in beeld is gebracht. En hoewel wij niet zo kapot zijn van de vormgeving is het wel origineel. Uitgegeven bij Stichting Kunstboek, 19,95 euro.

Voor liefhebbers van de zee

In 'Garnalen' vertellen Katrien Vervaele en Nancy Fockedey het verhaal van de zalige zilte (grijze) Noordzeegarnaal en van de mensen die deze lekkernij op uw bord brengen. Vooral die laatsten staan in dit boek centraal: de kruiers en de garnaalvissers, de verkoopsters aan de vistrap en de vishandelaars, de mensen van de veiling en de keuring, maar ook de grote bedrijven en de garnaalpellers in Marokko. Aan de hand van hun persoonlijke getuigenissen verneem u hoe de garnaal van evolueerde van armemensenkost tot luxeproduct, hoe enkele tientallen jaren geleden de garnaalvangst uitsluitend een zaak was van strandvissers, en hoe er ook aan de Schelde een bloeiende garnaalvisserij bestond. Daarnaast besteden de auteurs ook aandacht aan de garnaal zelf (hoe zit die nu in elkaar?) en aan het onderzoek dat wordt gevoerd naar bewaartechnieken en het gebruik van garnaalafval. Wist u bijvoorbeeld dat wetenschappers een nieuwe stof hebben ontwikkeld met garnaal en zijde als ingrediënten? Bij al deze informatie zou je haast vergeten dat de garnaal gewoon lekker is. Maar dat is buiten Vervaele en Fockedey gerekend. Niet alleen sluiten ze elk hoofdstuk (er zijn er negentien) af met een heerlijk garnalenrecept, het boek eindigt ook met een culinair gedeelte. Daarin focussen ze enerzijds op de nieuwste trend om levende garnalen te serveren en krijgt u ook enkele internationale recepten geserveerd. Het geheel werd rijkelijk geïllustreerd met historische beelden en foto's van Heikki Verdurme. Uitgegeven bij Lannoo, 29,99 euro.

Voor liefhebbers van eerlijke voeding

In mei 2010 postte Dorien Knockaert een eerste recept op haar blog. Het eerste in een lange rij vegetarische recepten die ze inmiddels heeft verzameld. En telkens vertelt ze erbij wat haar bij dit recept bracht, waar en hoe ze het gevonden heeft, aangevuld met allerlei leuke details en anekdotes. Om u maar te zeggen dat het bij Knockaert niet alleen kookt, maar vooral ook verhalen vertelt. Verhalen om van te smullen, letterlijk en figuurlijk. Dat is in haar eerste boek niet anders. In 'Goed eten' gaat ze op zoek naar wat nu eigenlijk goed eten is. Eten dat smaakt en waarbij je je niet schuldig hoeft te voelen over milieu en/of dierenrechten. En dus gaat ze op zoek naar eerlijke alternatieven voor fabrieksvoedsel. Met een gezonde dosis humor vertelt ze over blije varkens, zondagskippen en garagegroenten. En over suchi eten zonder vis. Over spruitjes en witloof, over restjes en ratatouille, over currykerst en risottofilosofie. Alles gelardeerd met verrassende recepten waarin ze vaak bekende, doordeweekse ingrediënten combineert met kruiden en oosterse specerijen. Wat dacht u bijvoorbeeld van curryspruitjes? Of armemensenrisotto met knolselderij en paddenstoelen? 'Goed eten' is een heerlijk boek om te lezen dat bovendien erg aanstekelijk werkt. Zo aanstekelijk dat u beslist zelf gaat experimenteren. Uitgegeven bij De Bezige Bij, 22,50 euro.

Voor de hobbykok

'190 recepten uit de kookschool van Alain Ducasse' is een titel die zegt waar het op staat. Ducasse, wereldberoemd sterrenkok, startte in 2009 in Parijs met een kookschool voor kookamateurs. Het overbrengen van culinaire kennis staat daarin centraal. Zo ook in dit boek. De 190 recepten zijn verdeeld over drie hoofdstukken en evenveel niveaus: gemakkelijk - gemiddeld - moeilijk. Elk hoofdstuk bevat zowel hapjes als voor- en hoofdschotels en desserts. Van remoulade van knolselderij en appel over rillettes van konijn tot fondant van drie smaken chocola. Van bekende klassiekers als salade niçoise en lamscarré tot minder voor de hand liggende combinaties als bijvoorbeeld kreeft en tuinbonen en gestoomde kabeljauw met citrusfruit. Elk recept is stap voor stap uitgelegd, in woord en beeld. In de bijlagen leert u meer over het keukengerei van de chef-kok, over basisingrediënten kennen en voorbereiden, en over basisbereidingen. Verschillende registers aan het eind van het boek maken het makkelijk om recepten terug te vinden. Mooi en zeer overzichtelijk vormgegeven. Een absolute aanrader voor elke hobbykok. Uitgegeven bij Luster, 39,95 euro.

Lees meer over:

Onze partners