Mini gehaktballetjes met Gruyère AOP Classic
Voor 16 mini-balletjes
1 sneetje brood, in stukken
1 dl melk
450 g gemengd gehakt (varkens- en rundergehakt)
50 g pancetta of ontbijtspek, fijngehakt
1 tl oregano
1/2 tl karwijzaad, geplet
3 el peterselie, fijngehakt
5 el Gruyère AOP Classic, geraspt
1 ui, gehakt
1 ei
1 el olijfolie
zout, peper
blaadjes van (little gem) sla
Bereiding
Week het brood in melk en knijp het lichtjes uit. Meng het brood met het gehakt in een kom. Voeg de pancetta, de oregano, het karweizaad, de peterselie, de Gruyère AOP classic, de ui en het ei toe. Breng op smaak met zout en peper. Kneed tot een homogeen mengsel ontstaat. Vorm kleine balletjes van 2 tot 3 cm in diameter. Hou apart.
Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bruin de gehaktballetjes aan alle kanten. Braad ze gedurende 7 à 10 minuten.
Schik de balletjes op blaadjes sla.
Tip: serveer met ketchup of een kant-en-klare salsa.
Pizza met aardappel, rozemarijn en Raclette du Valais AOP
© GF
1 rol pizzadeeg, kant-en-klaar of huisgemaakt
1 el pikante olie
oe tl rozemarijn, fijngehakt
3 à 4 kruimige aardappels (zoals bintje, ...), gestoomd, in plakjes
3 plakken Raclette du Valais AOP, in 3
1 handje rucola
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 230 °C. Maak van het pizzadeeg een ovale plak.
Gebruik een kwastje om het pizzadeeg met de pikante olie te bestrijken. Bestrooi het deeg met rozemarijn. Schik er de aardappels op in een cirkel. Bak 7 minuten in de oven.
Plaats de plakken Raclette du Valais AOPop de pizza. Zet nog 1 minuut in de hete oven. Garneer met rucola.
Tip: serveer hierbij een gevarieerd assortiment vleeswaren.
Hamburgers APPENZELLER®
Hamburgers APPENZELLER® © GF
4 burgerbroodjes
450 à 500 g gehakt (runder, kip, half om half, ....)
2 el ketchup
4 plakjes Appenzeller®
1 rode ui, in rondjes
slablaadjes
Bereiding
Vorm burgers met het gehakt die dezelfde grootte hebben als de broodjes. Braad ze 4 minuten aan elke kant in een steelpan bedekt met een deksel. Hou apart.
Snij de broodjes door. Bestrijk ze met ketchup. Leg de hamburger op het broodje. Bedek met een sneetje Appenzeller®. Laat de hamburger bedekt nog één minuut verder garen totdat de kaas smelt.
Bedek met ui en slablaadjes. Sluit af.
Meer weten over Zwitserse kazen: www.kaasuitzwitserland.be