Vis op de feestdis

12/12/12 om 15:50 - Bijgewerkt om 15:50

Bron: Knack Weekend

Nest presenteert u vier bijzondere visgerechten met een extra feestelijk tintje.

Vis op de feestdis

Noordzeegarnaal, kreeft, oesters, wilde zalm, tarbot... tal van vissoorten en schaaldieren hebben iets feestelijks. En vooral dan die soorten die niet dagelijks op het menu staan. Dat is ook logisch: bij een feestelijke gelegenheid willen we extra uitpakken en dus kiezen we voor de wat zeldzamere en bijgevolg ook prijziger.

Grosso modo kunt u stellen dat in het wild gevangen soorten prijziger zijn dan gekweekte vis. Vergelijkt u maar eens de prijzen gekweekte zalm met die van wilde zalm. Precies door de massale aanvoer van gekweekte vis, verandert ook onze perceptie: zalm klinkt bijlange niet meer zo feestelijk en bijzonder als enkele decennia geleden. Maar het kan ook andersom: werd kabeljauw veertig jaar geleden gezien als een eerder 'gewone' vis, vandaag is hij opnieuw een delicatesse.

Hoewel veel vissoorten het jaar rond verkrijgbaar zijn, is de kwaliteit ervan dikwijls seizoensgebonden. Zeker wanneer u verse vis verkiest. Zo is kabeljauw op zijn best in de wintermaanden. Andere zijn dan weer echte zomer- of lentevissen. Wie hiervoor aandacht heeft, koopt niet alleen de lekkerste vis op het juiste moment, hij of zij kan tegelijk een flinke hap besparen op het budget.

Het lekkers uit de zee is meestal licht verteerbaar. Een belangrijk voordeel als u een uitgebreid kerst- of nieuwjaarsmenu gaat samenstellen. Dat is ook de reden dat visgerechten in een menu worden geserveerd voor de wat zwaardere vleesschotel. Kiest u voor een volledig vismenu dan wordt in principe de gebakken of geroosterde vis als laatste geserveerd. Met de vier hier gepresenteerde gerechten zult u zeker scoren. Ze bevatten enkele uitgelezen vissoorten en schaaldieren - oesters, jakobsvruchten, pijlinktvis en tarbot. Gecombineerd met andere fijne ingrediënten als truffelolie en lamsoor zorgen ze voor een unieke smaakbeleving. Smakelijk!

Tekst Hilde Verbiest Foto's Heikki Verdurmen Recepten Harry Belmans

Recepten

Oesters met gelei van soja, lamsoor en zwart sesamzaad

Soepje van pastinaak met pijlinktvis en truffel

Jakobsvruchten met gekaramelliseerde zilveruitjes, Romeinse sla en kappertjes

Tarbot met pompoen, kruidencrumble en spruitjes

Lees meer over:

Onze partners