Vijf recepten die verse geitenkaas alle eer aan doen

03/05/16 om 16:57 - Bijgewerkt op 12/05/16 om 15:44

Met zijn zurige smaak geeft verse geitenkaas een extra dimensie aan salades, mousses, soepen en sauzen.

Vijf recepten die verse geitenkaas alle eer aan doen

Geitenkaas is een delicatesse die een unieke plaats inneemt in de wereld van kaas. Hij verschilt grondig van koemelk- en schapenkaas, al hebben ze ongeveer hetzelfde vetgehalte. Maar geitenkaas heeft een veel hoger gehalte van bepaalde essentiële vetzuren die hem zijn typische zure smaak en karakter geven. Deze vetzuren maken geitenkaas gemakkelijker verteerbaar. Wetenschappelijk onderzoek heeft al vroeg uitgewezen dat geitenmelk veel meer op menselijke moedermelk gelijkt dan koemelk. Mensen met lactose-intolerantie moeten eigenlijk overstappen op geitenmelk.

Win voor 20.000 euro culinaire geschenken!

Doe mee en maak kans op een culinair geschenk van Kenwood, Zwilling, BergHOFF, AEG of Les Secrets du Chef!

De scherpe zure smaak is vooral in verse kaas waarneembaar en doorheen de eeuwen is het een traditie geworden, vooral in Frankrijk, om geitenkaas te rijpen door hem in te smeren met as. De basische as onttrekt tijdens het rijpen de zuren uit de kaas, waardoor hij milder wordt.

In dit artikel besteden wij enkel aandacht aan verse geitenkaas, omdat hij zich veel beter leent tot het koken met kaas dan gerijpte geitenkazen. Wij vinden dat je met gevormde, gerijpte kazen niet mag koken, omdat dat het karakter van kaas tenietdoet. Er is niets zo oneerbiedig als een lang gerijpte kaas smelten voor een of andere salade, pizza of fondue! Verse kaas daarentegen laat zich gemakkelijk mengen in mousses, puree, soepen, sausen enzovoort, en geeft een extra dimensie aan deze gerechten.

In de receptenfiches:

Verse geitenkaas met verse kruiden, appel en croutons

Verse geitenkaas met gegrilde paprika en gebakken zalm

Salade van jonge rode biet met geitenkaasroom en peterselieolie

Varkenshaas met aardappelpuree, verse geitenkaas en in honing geglaceerde rapen

Mousse van geitenkaas met granité van framboos en champagne