Variaties op ui

02/07/15 om 12:11 - Bijgewerkt om 20:53

Niet alleen bij ons is de 'ui' een belangrijk ingrediënt in de keuken. De hele wereld kent recepten met ui. Een ontmoeting met een oude bekende.

Variaties op ui

De ui gaat als groente al enorm lang mee in bijna alle culturen ter wereld. Daardoor is er niet alleen een grote verscheidenheid van soorten, in wit, rood en groen, de hele wereldkeuken kent ook recepten met ui. Ui kan zowel de hoofdrol spelen in een gerecht of smaakmaker zijn. Verse, voornamelijk groen-witte, jonge uien kan je zo opknabbelen. Bijna alle uiensoorten worden geoogst in de zomer en kunnen gedroogd en in strengen bewaard worden voor de rest van het jaar.

Je vindt ze van Senegal tot Siberië, over de meeste Franse klassieke sausen tot in Engeland, waar gepekelde uien nog altijd een populaire biersnack zijn - ook omdat het doet drinken... Het tegenwoordige succes van lente-ui heeft ongetwijfeld te maken met de klemtoon op de lichte en 'rauwe' keuken. Hetzelfde geldt voor de rode ui: de zoete, lichte en bijna fruitige smaak doet het, gewoon rauw versnipperd in warme of koude gerechten zoals salades en tartaar van vlees of vis, uitstekend.

Misschien wel de beste manier om uien te eten is ze te glaceren in boter met wat suiker. Dat maakt de rijpe uiensmaak alleen maar intenser en tegelijkertijd maakt het ui makkelijker verteerbaar. En wie houdt er niet van gefrituurde uienringen...?

We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk verschillende toepassingen van witte, rode en lente-uien te verwerken in de recepten. Het mooie aan de zomer is dat de uien dan een pittige, verse smaak hebben, hoe je ze ook bereidt.

Tekst Filip Verheyden Foto's Kris Vlegels

Recepten:

Koude witte uiensoep met broodkorstjes en lente-ui

Beignets van witte, rode ui en lente-ui met verse remouladesaus

Lamskroon met geglaceerde zilveruien, aardappelmousseline en spinazie

Gevulde uien met gehakt, spek, tijm en tomatensaus

Gebakken eendenborst met tarte tatin van rode ui en gemarineerde jonge rodekool

Lees meer over: