Rode poon

06/02/15 om 16:21 - Bijgewerkt op 04/03/15 om 12:18

Ponen worden ook wel eens knorhanen genoemd, omdat ze geluid kunnen maken. In de keuken zijn ze geliefd om hun vaste vlees.

Rode poon

Vissers spreken altijd van rode poon, maar toch komen in onze zeeën zo'n vijf verschillende soorten voor. Je hebt de gestreepte poon, de grauwe poon, de Engelse poon, de rode poon en de stekelpoon. De grootste verschillen slaan bijna alleen op het uitzicht, zoals al uit de namen blijkt. De belangrijkste bij ons verkochte soorten zijn grauwe, Engelse en rode poon.

Alle ponen zijn bruinrood tot rood van kleur. Het lijkt paradoxaal, maar net de minst gekleurde ponen hebben het meeste smaak. De meeste vishandelaars vinden de grauwe poon met zijn uitgesproken bruinachtige kleur de beste, met het stevigste vlees en de krachtigste smaak. Deze poon kan tot twee kilogram per stuk wegen. De rode en de kleinere Engelse poon, met zijn wipneusachtige snuit, zijn kleiner, roder van kleur en losser van structuur.

Poon wordt nooit schoongemaakt geleverd en dat is niet toevallig, want zodra de vis van zijn ingewanden ontdaan is, ziet hij er veel minder mooi uit. De meeste poon bij ons komt uit het Kanaal en de Atlantische Oceaan. De vis is vrijwel het hele jaar te verkrijgen, maar net voor de zomer schiet hij kuit en dan is hij het minst lekker.

De beste bereidingswijze voor poon is aan de graat; zoals bij de meeste vissen geven de graten veel smaak. Gekookte of gestoomde poon heeft een zeer krachtige smaak. Het best is hij als je hem zijn geheel braadt in de oven, met zuiderse en aromatische groenten zoals venkel, knolselderij en tijm.

Recepten:

Gebakken rodepoonfilet met risotto en gegrilde rode paprika

Gebakken rodepoonfilets met pancetta, savooikool en rouille

Gebraden rodepoonfilets met artisjokpuree, zongedroogde tomaat en chorizo

Gebraden rode poon met knolselderijpuree, laurier en gebakken knolselderij

Gebraden rode poon aan de graat met venkel, pernod Ricard en amandelen

Tekst Filip Verheyden Foto's Kris Vlegels

Lees meer over: