Radijs en rammenas

06/05/15 om 16:32 - Bijgewerkt om 19:08

Soms heel scherp van smaak, peperig en mosterdachtig. Maar tegelijk knapperig en fris. Radijs en rammenas mogen niet ontbreken in de keuken.

Radijs en rammenas

Sommige lekkerbekken beweren dat je radijzen best in hun geheel eet, met alleen wat zout, om hun pepersmaak beter te laten uitkomen. Anderen zeggen dat ze enkel op hun best zijn met brood en boter, maar nooit verwerkt in een gerecht.

Radijs, zowel de peperige als de minder scherpe soorten, maakt de smaakpapillen schoon voor eten en drinken. In het verleden is dat altijd de functie van radijs geweest: Horatius schreef over radijzen dat het "dingen zijn die de lusteloze maag stimuleren." In het elizabethaanse Engeland werden radijzen met bruin brood en boter gegeten als 'ontgiftend' middel tegen overmatig biergebruik.

Rettich, de Duitse naam die tegenwoordig aan rammenas wordt gegeven, is winterradijs of -rammenas. Die is favoriet in het Oosten, in India en Afrika, en in China en Japan. Hij is in elk seizoen verkrijgbaar. De schil kan rood, wit of zwart zijn, en het harde stevige vruchtvlees is stralend wit. De smaak doet denken aan die van witte rapen. Meestal wordt rammenas ook rauw gegeten, net als radijzen, maar je kan deze wortelgroente ook in warme bereidingen verwerken, zoals een lamsnavarin, typisch rond Pasen, en traditioneel met meirapen bereid.

Wij vinden de smaak van radijs en rammenas meer dan interessant genoeg om er vijf recepten aan te wijden. Hun smaak is aards, mosterdachtig en knapperig verfrissend. Erbij past dus hetzelfde soort gerechten: niet te moeilijk, maar toch met veel smaak. Vooral de bereiding van zeetong met mosterdsaus is geïnspireerd op de aardse, mosterdachtige smaak van radijs. Nog één tip: zijn radijzen niet meer zo knapperig, leg ze dan gedurende een uur in een kom met ijswater. Daar knappen ze van op.

RECEPTEN

Lauwe radijzensoep met roomkaas, granaatappel en scheuten

Gebakken jakobsschelpen met rammenas, broccoli en sumakboter

Salade met radijs en rammenas, en dressing van verse geitenkaas

Lamsnavarin met zilveruien en rammenas

Gegratineerde zeetong met mosterdsaus, radijzen en champignons

Lees meer over:

Onze partners