Oesters: zilt en zondig

05/06/15 om 10:54 - Bijgewerkt om 10:54

Van 12 juni tot 22 november loopt in het Navigo in Oostduinkerke 'Oesterpassie', een zinderende tentoonstelling over zilte oesters en zeven zonden.

Oesters: zilt en zondig

In de expo krijg je meer informatie over de oester als afrodisiacum. © NAVIGO

De oester was altijd al een inspiratiebron voor filosofen, kunstenaars, dichters, koks, fijnproevers, juweliers en levensgenieters. Van Casanova wordt gezegd dat hij elke ochtend 50 rauwe oesters at. Napoleon zou dan weer voor elke belangrijke strijd een schaal van deze schelpdieren laten aanvoeren.

Liefdeslust

Het weekdier was ook een geliefd motief op kunstwerken. Hier kreeg het smakelijke diertje een hele andere connotatie mee. Denk maar aan het schilderij 'Oestereetster' van James Ensor, waar een jonge vrouw geniet van de goede dingen des levens: edele wijn en oesters. Omdat oesters de liefdeslust zouden aanwakkeren en het vrouwelijk geslachtsorgaan symboliseerden, bracht het werk heel wat commotie teweeg.

Zeven hoofdzonden als rode draad

'Oesterpassie' onthult hoe de oester doorheen de eeuwen werd gebruikt en afgebeeld: als symbool van smaak, rijkdom en vol erotische lading. De expo bestaat uit zeven delen, de zeven hoofdzonden: IJdelheid, Hebzucht, Wellust, Jaloezie, Vraatzucht, Gramschap en Luiheid. Aan de hand van bijzondere voorwerpen, ongewone beelden en historische anekdotes wordt het verhaal van de oesters aan deze 'guilty pleasures' gelinkt.

Leuk om te weten: elke zaterdag wordt een thematische rondleiding in de expo gegeven. Zowel het bezoek, als de rondleiding zijn inbegrepen in het toegangsticket.

Alle praktische informatie vind je op de website van het Navigo.

Lees meer over:

Onze partners